Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kan det ryska konsulatet i Åbo användas till något nytt efter att det stängts? Åboborna har delade åsikter

Det ryska generalkonsulatet i Åbo stängs - Spela upp på Arenan

Lördagen den 30 september stängs det ryska konsulatet i Åbo. Byggnaden kommer efter det att stå tom. Åboborna har flera idéer på vad området kunde användas till.

I juli bestämde president Niinistö att stänga det ryska generalkonsulatet i Åbo den 30 september, som motåtgärd till stängningen av det finska generalkonsulatet i S:t Petersburg.

Under veckan har det ryska generalkonsulatet vid Klosterbacken i Åbo tömts. Yle Åboland intervjuade Åbobor om vad de tycker att man ska göra med det tomma konsulatet, samtidigt som konsulatet höll på att tömmas på möbler.

”Området kunde användas för aktiviteter för barn och unga”

Kvinna i ljust hår och glasögon står framför det ryska konsulatet i Åbo.
Bildtext Satu Söderström tycker att området kunde användas till olika aktiviteter.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Satu Söderström ligger konsulatet på ett bra ställe, bredvid Vårdberget med stadsborna runt omkring.

– Konsulatet ligger på ett fint ställe, området kunde till exempel användas som en danslokal, som stadsborna kunde besöka. Konsulatet skulle passa bra till det, säger Söderström.

Söderström tycker också att området kunde användas som en plats där man ordnar aktiviteter för barn och ungdomar. Söderström anser att man kan och bör göra något med området.

”Jag tycker konsulatet ska rivas”

Kvinna i hatt och solglasögonen protesterar mot kriget i Ukraina, hon står framför en mural av leksaker, flaggor och blommor. Hon har en skylt i handen.
Bildtext Else-Maj Suolinna tycker konsulatet ska rivas eller användas som ett minnesmärke för kriget.
Bild: Arash Matin / Yle

Else-Maj Suolinna har demonstrerat vid konsulatet sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina började. Suolinna funderar på hur demonstrationerna kommer se ut i framtiden.

– Jag kommer att demonstrera ännu den här veckan, sedan tar jag en vecka ledigt. I framtiden blir det knappast fem dagar i veckan, säger Suolinna.

Suolinna tycker att konsulatet ska rivas, då det enligt Suolinna är fult och påminner om Ryssland och kriget. Om konsulatet inte rivs tycker Suolinna att det kan användas som ett minnesmärke för kriget.

Enligt Suolinna är det rätt beslut att stänga konsulatet, då situationen med kriget är väldigt sorglig.

– Min största önskan är att kriget tar slut, säger Suolinna.

”Jag tycker byggnaden ska sparas”

Kvinna i rutig tröja står framför ryska konsulatet i Åbo.
Bildtext San Törnroth anser att konsulatet kunde användas för eftermiddagsverksamhet för barn.
Bild: Arash Matin / Yle

San Törnroth vill att man ska göra något för Åboborna, särskilt något för barnen när konsulatet stängs. Törnroth tycker att eftermiddagsverksamhet eller klubbverksamhet skulle passa bra i området då det finns flera skolor som har trånga utrymmen.

– Jag tycker definitivt att byggnaden ska sparas. Där finns en härlig gård som vi inte har haft tillträde till. Jag har varit där inne någon gång, det är ganska stora utrymmen så många aktörer skulle kunna samsas, säger Törnroth.

Åbo stad är inte intresserad av byggnaden

Utrikesministeriet, som förvaltat konsulatet, säger att fastigheten inte kommer att användas för diplomatiska ändamål i framtiden.

Det är upp till Senatfastigheter, som ansvarar för statsägda fastigheter, att besluta vad som sker med konsulatet nu.

”Hyresvärden har varit ansvarig för fastighetsskötseln under hyrestiden. Nu då lokalen töms, kan vi bättre kartlägga byggnadens tekniska skick och möjliga reparationsbehov” skriver Kai Eriksson i ett pressmeddelande.

Leevi Luoto, som är direktör för lokalitetstjänsterna vid Åbo stad, berättar att staden inte har några planer på fortsatt användning av fastigheten.

Enligt Luoto är Åbo stad inte intresserad av byggnaden i sig, men intresset ligger i tomtens centrala läge.

Senatfastigheters mediechef Outi Tarkka berättar att det inte har fattats beslut gällande vad som ska hända med byggnaden. Tills vidare kommer byggnaden stå tom efter att det ryska konsulatet har flyttat ut.

Diskussion om artikeln