Hoppa till huvudinnehåll

Politik

EU:s inrikesministrar nära överenskommelse om migration, säger Mari Rantanen efter sitt första möte i Bryssel

Inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) i närbild.
Bildtext För inrikesminister Mari Rantanen var torsdagens möte det första i Bryssel. På en fråga om hon ville kommentera mötet på svenska svarade hon artigt att hennes svenska inte räcker till för det.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

EU:s migrationslösning ska allt mer bygga på tredje länder, som Tunisien, säger inrikesministern. Mer frivillighet ska ge medlemsländerna möjlighet att välja mellan att ge materiellt stöd eller ta emot migranter.

I september 2020 presenterades EU:s nya migrationsregler. De skulle lösa problemet med alla de temporära gränskontroller som många medlemsländer införde i samband med flyktingvågen 2015. Gränskontrollerna står nämligen i strid med principen om fri rörlighet. De nya reglerna har fortfarande inte blivit verklighet.

Tre år senare bekräftar inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) att arbetet har pågått länge.

– Det görs noga, för flera länder har sina dubier, säger hon på en pressträff efter sitt första EU-möte för inrikesministrar.

Finslipning pågår

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade på torsdagen med hänvisning till diplomatkällor att Tyskland gått med på en krismekanism för hur flyktingar och migranter ska fördelas mellan medlemsländerna.

Mari Rantanen säger att en överenskommelse är nära.

– Det är finslipning av det sista i paketet som nu pågår.

Rantanen konstaterar att EU-länderna de senaste åren har fokuserat på vad man ska göra med migranter när de väl har kommit till EU.

Det är ett arv efter den så kallade Dublinförordningen som slog fast att från att en person som flyr till Europa ska söka skydd i det första säkra land personen kommer till.

Det ledde till en orimligt stor press på asylsystemen i länder som Grekland och Italien dit en stor del av migranterna då anlände och fortfarande anländer.

”De kunde bli i tredje länder”

Även under torsdagens möte i Bryssel var frågan om fördelning på tapeten, men Rantanen framhåller att man nu vill gå in för att se till att migranter inte alls kommer till Europa.

– Vi eftersträvar att det inte kommer så mycket folk, utan att de kunde bli i tredje länder. Ett exempel på det här är avtalet med Tunisien.

– De försöker vakta kusten så att ingen kommer till Europa, konstaterar hon och framhåller att Tunisien också har förbundit sig att ta emot migranter som ändå har lyckats ta sig över Medelhavet.

Enligt Rantanen är målet att förebygga undantagssituationer innan de uppstår. Hon säger att man också vill se till att medlemsländerna har valmöjligheter.

– När åtgärderna är frivilliga kan regeringen välja vilka metoder man använder i en sådan situation. Medlemsländerna ska kunna välja om de hjälper med materiellt stöd eller genom förflyttningar.