Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige tar hjälp av Försvarsmakten för att stoppa gängen – statsministern: ”Sverige har aldrig förr sett nåt liknande”

Uppdaterad 28.09.2023 22:27.
Deltagare i det simulerade pansarslaget vid Rinkaby övningsfält i Skåne under övningen Aurora 23
Bildtext Svenska Försvarsmakten kan bistå polisen i kampen mot gängen.
Bild: Katja Johansson / Yle

Elva personer har skjutits till döds och en kvinna har dött i en explosion i Sverige i september. Nu vill statsminister Kristersson se hur Försvarsmakten kan hjälpa polisen i kampen mot gängen.

Sverige har upplevt en av sina blodigaste månader på länge. På torsdag morgon vaknade landet upp till nyheter om att tre personer dött i våldsamheter under natten. Två män dog i skjutningar, och en 25-årig kvinna dog i sin säng efter en sprängning i Uppsala. Enligt mediekällor bodde hon granne med det tilltänkta målet för sprängningen.

Nu har tolv personer dött i misstänkta gängrelaterade dåd bara i september. Totalt har 44 personer fått sätta livet till i skjutningar i Sverige i år.

Nu vill statsminister Ulf Kristersson se om Försvarsmakten kan hjälpa polisen för att få stopp på gängvåldet.

– Jag har imorgon kallat till mig rikspolischefen och överbefälhavaren för att se hur Försvarsmakten kan hjälpa Polisen i arbetet mot de kriminella gängen, säger Kristersson i ett tal till nationen.

Ulf Kristersson.
Bildtext Ulf Kristersson ser allvarligt på läget.
Bild: Daniel Ivarsson

Det är sjätte gången en svensk statsminister håller ett tal till nationen, och det första som handlar om gängkriminalitet.

– Nu drabbas allt fler barn och helt oskyldiga människor av det grova våldet. Jag kan inte nog understryka hur allvarligt läget är. Sverige har aldrig förr sett något liknande. Inget annat land i Europa ser något liknande, säger Kristersson.

Sveriges ÖB: ”Vi måste föra den här dialogen”

Tidigare under torsdagen sade Sveriges överberfälhavare Micael Bydén till Dagens Nyheter att Försvarsmakten är redo att bistå polisen i arbetet. Det kunde bland annat handla om skydd och bevakning för att frigöra resurser för polisen.

– Vi måste definitivt föra den här dialogen. Jag uppfattar att den är på gång, säger Bydén till DN.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén Ylen haastattelussa Sälenin turvallisuuspoliittisessa konferenssissa 10.1.2023.
Bildtext Sveriges överbefälhavare Micael Bydén.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Bydén säger till DN att Militärpolisen är en resurs som kunde användas, trots att de i dag endast används med ärenden som berör Försvarsmakten.

– Vi har ju personal som har utbildning till polisman och polismans rättigheter. Militärpoliserna kan det här. Men det är ingen stor organisation i dag och de har rätt mycket att göra med våra egna uppgifter. Men det är en resurs man kan titta på, säger Bydén till DN.

Flera partier överens

Tidigare under torsdagen efterlyste oppositionspartiet Socialdemokraterna att man skulle sätta in Försvarsmakten mot gängen.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Regeringens stödparti Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de också anser att man borde ta hjälp av Försvarsmakten.

– Vi har lagt fram det här vid många tillfällen, och det är glädjande att fler nu ser att vi hade rätt och att det kan bli verklighet, säger Sverigedemokraten Richard Jomshof (SD) till SVT.