Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Idrottens skiljedomstol Cas flyttar fram avgörandet om konståkaren Kamila Valijevas dopningsfall – nya dokument ska visas före beslutet

Uppdaterad 29.09.2023 13:09.
Konståkaren Kamila Valijeva efter sin friåkning i OS i Peking 2022.
Bildtext Kamila Valieva tilläts delta i OS trots positivt dopningsprov.
Bild: EPA-EFE

Den ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva har förhörts av idrottens skiljedomstol Cas om Valievas dopningsfall inför vinter-OS i Peking 2022. Antidopningsorganisationen Wada kräver att Valieva ska diskas, men Cas sköt fram avgörandet till november.

Cas motiverade sitt beslut med att man vill se nya dokument om fallet.

– Efter att parterna lagt fram bevis beordrade panelen att ytterligare dokumentation behövs. För att göra det möjligt för parterna att presentera sådan dokumentation, tillåts det ytterligare två dagar för fallet, säger Cas.

De nya förhörsdagarna är 9 och 10 november.

Fick tävla trots positivt dopningsprov

Valievas dopningsfall exploderade mitt under OS i Peking vintern 2022, då det framkom att den då 15-åriga Valieva testat positivt inför spelen. Trots det fick Valieva tävla i OS där hon bland annat vann guld för Ryssland i lagtävlingen.

Valieva hade lämnat det positiva dopningsprovet vid de ryska mästerskapen i december 2021. Provet blev liggande på grund av covidtider innan labbet i Stockholm hann analysera det.

Antidopningsbyrån Wada och det internationella skridskoförbundet har tagit ärendet vidare efter att det ryska konståkningsförbundet friade Valieva.

Enligt Rysslands antidopningsorganisation Rusada var Valieva varken skyldig eller oaktsam då hon gav det positiva dopningsprovet. Valievas försvar har byggt på att hon fått i sig det förbjudna medlet trimetazidin genom att oavsiktligt ha fått i sig sin farfars hjärtmedicin via kontaminerad dryck eller mat.

Lagtävlingens guldmedalj står på spel

Valieva var stor guldfavorit i damtävlingen men blev fyra i Peking. Hon var också med och vann guld i lagtävlingen. I fall Valieva diskas blir USA olympisk mästare i lagtävlingen. Wada har också krävt att Valieva ska stängas av i fyra år.

Valieva har denna vecka hörts via videolänk från Moskva och utfrågningen skedde under tre dagar. Företrädare för den ryska sidan vägrade att prata med media när de anlände till Cas-förhöret. Domen väntas komma i slutet av året.

Konståkare har fallit och sitter på isen.
Bildtext Dopningsnyheten knäckte Valieva under OS i Peking.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Diskussion om artikeln