Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige vill stoppa våldsvågen – socialdemokraternas Andersson öppnar för att be Finland om hjälp

Uppdaterad 29.09.2023 17:39.
Magdalena Andersson.
Bildtext Enligt tidigare statsminister Magdalena Andersson kunde man be grannländerna om polisiär hjälp.
Bild: Tim Aro/EPA-EFE/All Over Press

Sveriges statsminister Ulf Kristersson träffar i dag rikspolischefen och överbefälhavaren för att se hur Försvarsmakten kan hjälpa polisen i kampen mot de kriminella gängen. Samtidigt öppnar tidigare statsministern upp för att be grannländerna om hjälp.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson träffar i dag landets rikspolischef och överbefälhavare för diskussioner kring hur Försvarsmakten kunde bistå polisen, med anledning av de våldsamma veckorna som utspelat sig i september.

I går höll Kristersson ett tal till nationen där han underströk att Sverige aldrig tidigare varit med om något liknande.

Socialdemokraternas ordförande, tidigare statsminister Magdalena Andersson öppnar för att Sverige kunde be sina nordiska grannar om hjälp, rapporterar svenska medier.

Det kunde exempelvis handla om att be poliser från Norge, Danmark eller Finland att bistå den svenska polisen.

– Jag är öppen för allt, vad länderna kan bistå polisen med, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Polisens resurser otillräckliga

Polisen i Stockholm har en lista på cirka 150 adresser där man väntar sig att våldsdåd kan ske framöver, rapporterar SVT med hänvisning till källor inom Polisen.

På adresserna bor personer som rör sig i den kriminella miljön, men också släktingar, vänner och företag som kan kopplas till dem.

Trots att polisen känner till de här adresserna har man inte möjlighet att bevaka alla, enligt polisen.

– Det är en omöjlighet att vara på alla platser samtidigt, säger Catrine Kimerius Wikström, polischef i Stockholm syd till SVT.

Kimerius Wikström kommenterar inte hur många adresser som polisen bevakar, men säger ändå att det är ett så pass stort antal att det är en omöjlighet att ha alla under uppsikt.

De senaste månadernas våldsdåd kopplade till de pågående gängkonflikterna har riktats mot både gängmedlemmar och deras anhöriga.

Flera utomstående personer har också dödats och skadats.