Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Att hyra elsparkcykel kan bli dyrare och mindre säkert

Uppdaterad 29.09.2023 15:15.
Flera elsparkcyklar parkerade i en klunga.
Bildtext Företagen Voi och Tier är oroliga över att elsparkcyklarna i framtiden blir lättare eller dyrare i och med EU:s direktiv.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Enligt EU:s direktiv ska fordon som väger mer än 25 kilogram eller uppnår hastigheter över 25 kilometer i timmen vara försäkrade.

En stor del av elsparkcyklarna som går att hyra väger över 25 kilogram. De gröna sparkcyklarna från Tier väger 32 kilo och de röda från Voi väger 31 kilo.

Vikten spelar roll eftersom tyngre sparkcyklar kommer att klassas som fordon framöver – de innebär att det krävs trafikförsäkring. EU-direktivet kräver försäkring för fordon tyngre än 25 kilo eller snabbare än 25 kilometer i timmen.

Företagen Voi och Tier befarar att förändringen kommer att göra det dyrare och mindre säkert att hyra elsparkcyklar. Det beror på att Finlands trafikförsäkringar är mer heltäckande och därför dyrare än längre söderut i Europa.

– Det är möjligt att Europas äldsta elsparkcyklar hamnar i Finland eftersom det är mest lönsamt så, säger Vois ansvarige för samhällsrelationer Hannu Oskala.

Direktivet ska integreras i medlemsländernas lagstiftning innan utsatt tid i december. Ett lagförslag om kravet på försäkring kommer snart att behandlas av riksdagen, uppger uthyrningsföretagen.

Elsparkcyklarna kan bli dyrare

Den nya lagen kan leda till att en del av sparkcykelföretagen byter ut sina elsparkcyklar för att slippa betala försäkringen.

– Det är inte vettigt att byta till lättare sparkcyklar, de skulle vara både svårare och mindre säkra att använda, säger Tiers landsansvariga Elina Bürkland.

Om de tyngre sparkcyklarna fortsätter användas kommer tjänsterna sannolikt att bli rejält dyrare, bedömer både Tier och Voi.

– En ny lag skulle påverka priserna, och vi talar inte bara om några procent, säger Oskala.

– Hur mycket dyrare tjänsterna blir beror på vilket pris försäkringsbolagen bestämmer sig för, säger Bürkland.

Tunga är säkrare än lätta

Företagen är oroliga över att allt arbete för säkrare elsparkcyklar går till spillo. Sparkcyklarna är tunga just för att de är säkra att använda, säger Oskala.

De har blivit allt tyngre i takt med att de blivit mer hållbara och stabila. De har uppgraderats med fjädring, större däck, dubbla bromsar och stadigare metallram.

– När man körde på kullerstensgator med de äldre elsparkcyklarna darrade det helt otroligt eftersom däcken var så små. Med de nya tar man sig tryggt över trösklar och gropar, säger Oskala.

Bürkland minns elsparkcyklarna från år 2019 som inte vägde mer än 11 kilogram. Det förekom många olyckor som berodde på att de små däcken fastnat i gropar.

Företagen är rädda att sådana olyckor blir vanligare i takt med att de lättare sparkcyklarna blir mer lönsamma. De är inte heller pigga på att byta ut sina nuvarande elsparkcyklar, eftersom de kan användas 3–4 år till.

Artikeln bygger på Yle Uutisets Painavat sähköpotkulaudat on pian pakko vakuuttaa, ja se saattaa heikentää vuokralaudoilla ajavien turvallisuutta skriven av Ari Tuhkanen. Översättning och bearbetning gjordes av Mikael Stenlund.

Artikeln korrigerades 10:42 med att fordon som väger 25 kilogram eller är snabbare än 25 kilometer i timmen, inte både och, ska försäkras.

Diskussion om artikeln