Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslätt vill öka koncentrationen i skolorna – genom att bjuda eleverna på frukost

Uppdaterad 29.09.2023 13:08.
Ett buffébord med frukostprodukter, såsom ostar, skinkor och pålägg.
Bildtext Exakt vad som ska serveras vid frukosten är ännu inte bestämt. Arkivbild.
Bild: Marko Väänänen / Yle

En femtedel av Kyrkslätteleverna i årskurserna 4 och 5, och till och med var tredje elev i åttan och nian skippar frukosten. Det här vill kommunen råda bot på genom att börja servera frukost i skolan.

Till en början handlar frukostserveringen om ett test som ska pågå under vårterminen 2024. Det fattade bildnings- och fritidsnämnden i Kyrkslätt på torsdagen.

Försöket grundar sig i en fullmäktigemotion, som Irja Bergholm (VF) lämnade in till Kyrkslätts fullmäktige.

I motionen lyfter Bergholm upp resultatet från skolhälsoenkäter, som visar att en stor del av skoleleverna inte äter frukost på morgonen.

Genom att servera frukost åt eleverna i skolan vill man enligt motionen minska på de socioekonomiska skillnaderna mellan eleverna i grundskolan.

Dessutom kan man på det här sättet bidra till att göra skolvardagen lugnare, och lära barnen att äta rätt.

Utbildningstjänsterna ger tummen upp

Bildnings- och fritidsnämnden behandlade motionen på sitt möte på torsdagskvällen (28.9), och stödde idén.

Också utbildningstjänsterna ger grönt ljus, och konstaterar att det är möjligt att servera frukost i alla skolor i kommunen.

Frukosten skulle kosta två euro per portion, och varje enhet skulle förbinda sig till att beställa minst 20 portioner frukost dagligen.

Den här frukosten skulle exempelvis serveras mellan klockan 7.45 och 8.45, med undantag av de enheter där kökspersonalen börjar jobba senare.

Enligt nämndens beslut kommer frukost att serveras i alla skolor under vårterminen, alltså från januari till maj. Kostnaderna för frukostförsöket ska därför beaktas i nästa års budget.

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ännu behandla ärendet, innan ett slutligt beslut fattas.

Efter att försöket avslutas så kommer man skilt att fatta beslut om fortsatt frukostservering åt skoleleverna i kommunen.

I kommentarsfältet kan du motivera ditt svar angående frukostserveringen i skolorna.

Artikeln uppdaterad 29.9 klockan 13.08 med informationen om att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ännu ska behandla ärendet.

Diskussion om artikeln