Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Restbitarna blev ett blickfång och en utsiktsplats – CLT är inte vilket byggmaterial som helst

En liten kubformad byggnad.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

Nyfikenheten på själva byggmaterialet gjorde att Strömsö fick en ny sittplats i form av en kub. Både till formen och till sitt väsen skiljer den sig från allt annat i omgivningen. Vi kallar kuben för ”Ögonblicket”.

Hela processen startade med två frågor: Vad är CLT och vad kan vi göra av det?

CLT (Cross Laminated Timber) eller KL-trä, som det kallas på svenska, alltså korslimmat trä, är ett aktuellt och spännande byggmaterial. I stora hallar görs massiva block, som används inom byggindustrin till att bygga både mindre och större hus, till och med höghus. Fönster och dörrar sågas ut och sedan monteras blocken till ett hus på bara några dagar. De CLT-bitarna vi fick tag i var just sådana bitar - utsågade dörrhål och fönsteröppningar från något större bygge.

Två skivor korslimmat virke.
Bildtext Tittar man på en CLT-skiva från sidan ser man tydligt de olika ihoplimmade skikten.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

Den andra viktiga frågan var vad vi skulle bygga av CLT-blocken. Vi har länge pratat om hur trevligt det skulle vara med en sittplats mitt i naturen. Ett ställe där man kunde sitta och titta på hur naturen ändrar färg och form beroende på årstid, om inramning och naturen som en tavla. Resultatet av vår tankemöda resulterade i denna lilla kub med utsikt mot havet.

Det som blev bäst med den lilla kuben var att den till sin form och till sitt väsen på allt sätt skiljer sig från villan och vårt övriga varma, trivsamma och ombonade Strömsö. Kuben är diskret och förenklad, egentligen är den endast en kub och kanske är det därför som man ser naturen så tydligt från kuben och framförallt genom den. Det blev ett bra bygge, en bra plats att sitta på och en fin inramning av en bit natur.

En liten träbyggnad farmför ett hus.
Bildtext Genom kuben ser man havet åt ena hållet och villan åt det andra.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

De tolv centimeter tjocka CLT-väggarna är en tydlig ram. Motivet är hasselbuskar, strand och hav eller om man tittar åt andra hållet – villan. Den som har möjlighet kan gärna komma och provsitta en stund. Om det råkar sig väl kanske du fångar en fantastisk solnedgång, prassel i hasseln och ett skimrande hav i det nya, fina Ögonblicket.

En grund av stolpskor och betong

När man planerar ett bygge är det bra att tänka på hur man skall kunna återställa platsen, så att den gör så lite irreversibelt ingrepp i naturen som möjligt. Det låter kanske lite konstigt att tänka på just den saken redan innan man börjat bygga, men få saker är eviga och någon dag vill man kanske flytta eller ta bort byggnaden.

En annan viktig sak är att grunden är säker, hållbar och anpassad för det som skall byggas.

Grunden till vår kub är enkel. Marken lutar ganska mycket, det är en riktigt torr backe med en slags stenig sandjord. Vi beslöt oss för att gräva fem hål i marken. I hålen gjöt vi betong och i betongen tryckte vi ner justerbara stolpskor. Om byggnaden av någon anledning rör på sig lite kommer vi åt att justera höjden underifrån. Vi satte också armering i betongen. Armeringen fungerar ungefär som benen i kroppen, de håller upp och ihop.

En stolpsko.
Bildtext Muttrarna på stolpskon gör att man kan justera höjden.
Bild: Juha Leskelä/Yle

Det viktigaste måttet var mellanrummet mellan de två yttre plankorna. Vi hade ett exakt mått på 940 mm som vi eftersträvade, för att i nästa fas kunna lyfta de tunga CLT-blocken (sidorna på kuben) på plats. Mittplankan skruvades fast i CLT-blocken med vinkeljärn.

Det viktigaste är att grunden blir rak, eftersom CLT-blocken är mycket tunga. - Spela upp på Arenan

Material till grunden:

 • betong

 • justerbara stolpskor

 • tre plankor 48 mm x 123 mm, två längre till yttersidorna och en, något kortare, mittplanka

 • vinkeljärn

Två män bygger ett litet hus.
Bildtext Väggarna är på plats, golv och tak saknas fortfarande.
Bild: Juha Leskelä/Yle

Material till byggnaden:

 • två CLT-block 2100 x 1100 x 120 mm

 • plankor, 48 x 98 mm, två längre och en kortare

 • vinkeljärn

 • 15 mm tjock granfaner (innertak)

 • råspont (yttertak)

 • takfilt

 • en 30 mm tjock list av CLT till takkant, så att också taket ser ut att vara av samma korslimmade material

Byggnadsarbete.
Bildtext Listen gör att det ser ut som att också taket skulle bestå av en CLT-skiva.
Bild: Juha Leskelä/Yle
 • 35 mm tjocka granbräder till golv

 • 120 mm CLT till bänk

Två män på en bänk.
Bildtext Matias Jungar och Jim Björni tycker att Ögonblicket blev en fin plats att sitta på.
Bild: Strömsö/Yle