Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ryska diplomatparkeringen på Lasarettsgatan i Åbo försvinner - ”Folk har frågat varför vi ger en sådan plats åt den ryska staten”

Uppdaterad 29.09.2023 18:45.
Bilar står parkerade vid en gata i Åbo. Närmast kameran finns en svart bil och en trafikskylt som förbjuder parkering förutom för bilar med CD-skylt.
Bildtext Parkeringsplatsen väckte uppståndelse i Åbo, när den blev målad i ukrainska flaggans färger i oktober 2022
Bild: Andy Ödman/Yle

Åbo stad har hittills erbjudit parkeringsplatsen av ren generositet. Det här kommer ändå att förändras inom en snar framtid.

Det ryska generalkonsulatet i Åbo stängs på lördag och enligt uppgifter som Yle Åboland fått kommer också den ryska generalkonsuln att flytta bort från sin lägenhet på Lasarettsgatan 10. I kölvattnet kommer även den omtalade diplomatparkeringsplatsen att försvinna från gatan.

– Staden har bjudit på platsen av gästvänlighet, men nu har ärendet diskuterats inom staden och trafikskylten som betyder parkeringsförbud för andra än CD-skyltade bilar kommer att tas bort, säger Mika Akkanen, chef för internationella ärenden för Åbo stad.

För tillfället kan parkeringsplatserna på Lasarettsgatan 10 användas endast av fordon med CD-registreringsskylt. Dessa skyltar ges åt fordon som tillhör utländska representationer och dess personal.

Ett porträtt av en man.
Bildtext Staden bedömer själv om de erbjuder parkeringsplatser åt utländska representationer, säger Mika Akkanen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Akkanen påpekar att det inte är självklart att staden ska förse utländska representationer med egna parkeringsplatser.

– Staden bestämmer om sina parkeringsplatser själv. Beslut om specialparkeringar som denna kommer inte högre uppifrån, därför kan vi nu också besluta att avlägsna CD-parkeringen, säger Akkanen.

Men vem får och hur får man en sådan plats i Åbo?

– Det diskuteras mellan staden och den utländska staten. Staden gör sedan en egen bedömning om en sådan plats är nödvändig. Staden bestämmer och har det sista ordet, säger Akkanen.

Parkeringsplatsen har varit föremål för diskussion ända sedan den blev målad i ukrainska flaggans färger ifjol, berättar Yle Turku. Akkanen medger att staden fått ta emot feedback om parkeringsplatsen med jämna mellanum.

– Det har förekommit negativ feedback då och då. Framförallt har folk frågat varför vi ger en sådan här plats åt den ryska staten, förklarar Akkanen.

Den exakta tidpunkten för när diplomatparkeringen försvinner är ännu oklar.

– Det bli inom snar framtid, säger Akkanen.

Diskussion om artikeln