Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Natomedlemskapet förändrade inte mycket på Ruska 23 – det har alltid varit viktigt att öva tillsammans med andra länder

Två Hornet-jaktplan på en landsväg, det ena tankas via en militär tankbil som delvis syns i bild.
Bildtext Här tankas två Hornet-jaktplan på Tervo landsvägsbas av reservister som fungerar som hjälpmekaniker.
Bild: Karelens flygflottilj

60 flygplan och 4 500 soldater har deltagit i flygvapnets årliga huvudövning Ruska 23 den här veckan. Även Sverige och Storbritannien deltog i övningen med både flygplan och soldater.

Flygvapnet har genomfört sin årliga huvudövning, Ruska 23, den här veckan.

Ett centralt element har varit att sprida ut basstrukturen, något som enligt flygvapnets operationschef, överste Karri Heikinheimo, är ett bekant arbetssätt sedan tiotals år.

– Vi har förstått hur världen ser ut i vårt strategiska läge och vi måste undvika en eldverkan som kunde träffa våra baser. Det betyder att vi rör på oss, har olika baser och också har en viss rörlighet inom baserna.

Ett av huvudsyftena med övningen är enligt Heikinheimo att se hur basstrukturen fungerar med en stor mängd reservister. Sammanlagt 4 500 soldater, 2 600 av dem reservister, har varit med i övningen.

– Det är alltid en extra grej för oss. Vi får in väldigt ivriga reservister och de ger en viss energiladdning till oss i stampersonalen också. På det viset skulle jag också säga att övningen varit en succé.

Natomedlemskapet påverkade inte övningen mycket

Sverige har också deltagit i övningen med Jas 39 Gripen-plan medan Storbritannien deltagit med F-35B-flygplan som varit baserade på ett hangarfartyg.

Två överstar i militärkläder samtalar med en tredje person som också har militärkläder men står med ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Karri Heikinheimo i mitten av bilden i samband med att han inspekterade Ruska 23 i Karelens flygflottilj i söndags. Till vänster om honom står överste Johan Anttila.
Bild: Karelens flygflottilj

Det här är första gången som Finland genomför den här övningen som Nato-land, men enligt Heikinheimo har det inte påverkat övningen allt för mycket.

– Men det är naturligtvis viktigt för oss att ha allierade länder och partnerländer med. Britterna har till exempel femte generationens flygplan som vi också kommer att ha om några år och det är viktigt att se hur vi kan samarbeta med dem.

Storbritannien är också ett Nato-land, men Heikinheimo lyfter hellre fram de tekniska och taktiska positiva inverkningarna som man kan få av att öva med olika länder.

– Huvudsaken är att det är vår huvudövning där vi får in partnerländer och allierade så att vi kan öva planläggningen och själva verksamheten på flygbaserna med dem.

Sammanlagt 60 flygplan har deltagit i övningen och en del av flygningarna har genomförts över Österbotten och Mellersta Österbotten.

Diskussion om artikeln