Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

IS: Grupp finländska investerare intresserade av att köpa Helsingforsarenan

Helsingforsarenan i Böle.
Bildtext Helsingforsarenan, som tidigare stått värd för allt från ishockey-vm till Eurovision Song Contest, har stått tom sedan början av år 2022.
Bild: All Over Press

En grupp finska investerare säger sig vara intresserade av att köpa Helsingforsarenan, som just nu står tom. Det rapporterar tidningen Ilta-Sanomat.

Tidningen har talat med den finska företagaren Toivo Sukari, som bland annat är känd som grundare för möbelvaruhuskedjan Masku och grundare och ägare av köpcentret Ideapark.

Också från Helsingforsarenans håll kommenterar man ryktena om ett köp av arenan. Kai Paananen, som sitter i styrelsen för företaget som äger arenan, sa tidigare i veckan till Helsingin Sanomat att arenans ryska ägare har gett lov att sälja den.

Helsingforsarenan har stått tom sedan februari år 2022, då Ryssland påbörjade sitt anfallskrig i Ukraina.

En skylt som står på marken, efter att den plockats ner från en vägg.
Bildtext Dryckestillverkaren Hartwall avslutade sitt samarbete med Helsingforsarenan då Rysslands anfallskrig inleddes, och i början av mars plockades de gamla skyltarna ner från fasaden.
Bild: Sara Salmi / Yle

Det här eftersom arenan ägs av ett företag med ryska ägare, som finns med på västländernas sanktionslistor mot Ryssland.

En svår affär att genomföra

Att sälja Helsingforsarenan är ändå inte något som görs i en handvändning.

Eftersom arenans ägare, de ryska oligarkerna Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg, finns med på västländernas sanktionslistor, betyder det att såväl nationella, som internationella myndigheter behöver godkänna ett köp.

Ägarna har tidigare inte visat intresse för att sälja arenan eftersom EU listat Ryssland som ett land som stöder terrorism. Det kan betyda att alla pengar som kommer från de ryska oligarkerna kan användas till att stödja Ukraina.

Harry Harkimo och Roman Rotenberg.
Bildtext Oligarkerna Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg köpte 2013 arenan av Harry ”Hjallis” Harkimo.
Bild: All Over Press

Att det nu finns ett intresse hos ägarna att sälja sina aktier i arenan, ses ändå som en positiv sak, också från finskt håll.

Från utrikesministeriet säger man till Helsingin Sanomat att en frivillig affär är det lättaste och snabbaste sättet att lösa problemet med den tomma arenan.

Tidigare har det i medier talats om möjligheten för tvångsinlösning av arenan, senast i slutet av augusti, då Helsingforsarenan hade en tomthyra obetald.

Källor: Ilta-sanomat, Helsingin Sanomat