Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Reservfärja sätts in om Rävsundsbron är i för dåligt skick för fordon, men vem prioriteras om det värsta möjliga scenariot inträffar?

Rävsundsbron
Bildtext Arkivbild på Rävsundsbron.
Bild: Arash Matin / Yle

Rävsundsbron mellan S:t Karins och Pargas är den enda fasta förbindelsen till Pargas och västra Åbolands skärgård. Vad händer om den inte går att använda?

På torsdag hölls i Pargas en beredskapsövning kring Rävsundsbron. I övningen var bron i så dåligt skick att man bara kunde promenera över den, men alla fordon måste ta en annan väg.

Reservplanen är att ha en färjeförbindelse mellan Lillmälö och Hämmärönsalmi färjefäste i Rimito, eller mellan Lillmälö och Nådendal hamn.

– Färjan behövs, för det tar flera veckor att bygga en reservbro mellan S:t Karins och Pargas, berättar NTM-centralens utvecklingschef Juha Mäki.

Ett 70-tal experter, tjänstemän, företagare och broanvändare deltog i övningen, som lyckades bra.

Två bussar och en lastbil testade reservrutten och åkte med färja från Pargas till Nådendal. De körde i land i Nådendal, där det byggts en tillfällig färjeramp.

En bil kör ombord på en landsvägsfärja.
Bildtext Färjfäste i Lillmälö blir reservvägen för Pargasborna.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Men vem prioriteras i en krissituation?

Färjan tar ändå betydligt färre fordon än vad bron klarar.

I genomsnitt passerar 10 357 fordon över bron, sommartid till och med 12 237 fordon, visar statistik som Närings-, Trafik- och Miljöcentralen i Egentliga Finland gjort.

Man måste välja vilka fordon och vilka transporter som måste få komma fram, men det är inte klart vem som har rätt att besluta om det.

– Vid undantagstillstånd är det NTM-Centralen som prioriterar trafiken, men i andra situationer är det oklart. Det måste lösas, säger Mäki.

Förra veckan blev det klart att bron är i sämre skick än man trott. Det infördes nya begränsningar så att bron från december blir enkelriktad för den tunga trafiken.

Man hoppas det räcker så att bron håller i två år till, tills den nya bron är klar.

Diskussion om artikeln