Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Barnkalas, en mytomspunnen bäver och en stundande resa till Alperna håller Karis Flickorna fullt sysselsatta i den nya lokalen

Uppdaterad 29.09.2023 18:20.
En ung kvinna i brun tröja, jeans och scouthalsduk står och lutar sig mot en stol vid ett bord. I bakgrunden en annan ung kvinna med långt utsläppt hår och rutig tröja som ser ut genom fönstret.
Bildtext Elina Kawecki och Frida Ray leder kårens nya vargungar.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Sedan augusti samlas scouterna Karis Flickorna på Malmgatan 10. Trots att de precis flyttat in är höstverksamheten redan i full gång med åtta nya vargungar, barnkalas och en gammal bäver som vakar över de nya hyresgästerna.

Kårchef Hanna Tallberg och styrelsemedlemmarna Frida Ray och Elina Kawecki trivs bra i den nya lokalen i bottenvåningen på flervåningshuset i centrum av Karis.

De är i precis i färd med att hänga upp papperscollage med presentation av de olika grupperna. Kåren har nyligen vuxit med åtta nya medlemmar, en ny vargungegrupp började under hösten.

Ett bäverkramdjur med en golfboll intill en knagg med rep som är knutna på olika sätt.
Bildtext Scouterna fann en bäver vid flytten. Den är fortfarande namnlös men varje möte ska inledas och avslutas med att de hälsar på den.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Utöver att Frida Ray och Elina Kawecki har fullt upp med att se efter vargungarna håller de också reda på kalasande barn. För att samla ihop pengar till en resa till Schweiz nästa år, avlastar de nämligen föräldrar med att ordna barnkalas med scoutema mot en betalning.

Scoutkåren Karis Flickorna inviger nya lokalen med många järn i elden – i vår bär det av mot Schweiz

9:45

De ställer också upp som parkeringsvakter och med att göra inventarier i butiker och annat smått och gott som kan behövas. I maj bär det i väg mot det över 90 år gamla scoutcentret Our Chalet i schweiziska Alperna. Det är kårens medlemmar som är över 15 år som ska följa med på resan. Frida Ray berättar att det är den typen av verksamhet som håller kårens ungdomar kvar.

– Vi har satsat mycket på att ha ledarprogram, program för ungdomar och utfärder. Vi var till bunkrarna i Hangö och på vandring till Salo. Vi har också deltagit i många nationella och finlandssvenska program, berättar hon.

En ung kvinna med glasögon, mörkt hår i knut, blå luvtröja och scouthalsduk ser in i kameran och ler.
Bildtext Kårchef Hanna Tallberg berättar att många småbarnsföräldrar gärna deltar i scoutingen med sina familjer.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Hanna Tallberg har en munter ettåring i släptåg på Malmgatan. Hon berättar att kåren startade familjescouting i fjol för att också de med yngre barn ska kunna ta del av verksamheten.

– Det är riktat till familjer med barn under skolåldern. Vi är många ledare i Karis Flickorna som har små barn som tyckte att det skulle passa oss. Det bor också scouter som har flyttat hit till Karis eller Raseborg som har velat komma med. Vi försöker bli aktivare på den fronten – att man kan ta med sina småbarn och scouta med familjen, berättar hon.

Diskussion om artikeln