Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två från Åland Post döms till villkorligt fängelse för smuggling – vd frias

Ålands postterminal utifrån.
Bildtext De fyra övriga åtalade från Åland Post frias.
Bild: Ålands Radio & TV

Hovrätten dömer två av de åtalade i rättegången mot Åland Post till villkorligt fängelse för smuggling, grovt bokföringsbrott och grovt dopningsbrott.

En tidigare affärsområdeschef döms till 1 år och 6 månaders villkorligt fängelse och en tidigare enhetschef för Fjärrtransporter samt förtullarnas närmaste förman döms till 1 års villkorligt fängelse.

Den senare har via sin försvarsadvokat meddelat sitt missnöje med domen och ska ansöka om besvärstillstånd till Högsta domstolen, rapporterar Ålands radio och tv. De två dömda jobbar inte längre på Åland post.

De fyra övriga åtalade från Åland Post frias, inklusive vd Henrik Lundberg.

I tingsrätten dömdes Åland Post till en samfundsbot på 100 000 euro, men hovrätten sänker den till 75 000 euro.

Beslutet att Åland Post ska förverka 1,4 miljoner euro till staten kvarstår.

Åland Post skriver i ett pressmeddelande att de är lättade för bolagets räkning att både dess högsta ledning och samtliga nuvarande anställda helt frias från brott. Jag har under hela den här processen haft fullt förtroende för bolagets ledning och det har jag fortsättningsvis, säger styrelsens ordförande Dan E. Eriksson.

Åland Post skriver vidare att de konstaterar att hovrätten snarare anser att det är två tidigare enskilda anställda som bär ansvaret för det inträffade.

– Lika glädjande som det är att bolagets ledning frias, lika tragiskt är det att två tidigare enskilda anställda döms för brott. Hela styrelsen och inte minst alla deras tidigare arbetskamrater känner med dem, säger Dan E. Eriksson.