Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Tidigare Googlechef varnar: AI blir smartast och kan bestämma att vi människor är onödiga

Uppdaterad 30.09.2023 17:15.
Porträtt på Mo Gawdat.
Bildtext Mo Gawdat besökte Helsingfors den här veckan och uttalade sig för Svenska Yle.
Bild: Lehtikuva

En framtid då AI-system är smartare än vi människor är inte långt borta, säger AI-experten Mo Gawdat i en fördjupad intervju med Svenska Yle. Han ser också flera omedelbara risker redan i dag.

När det gäller AI så lär människan inte datorn att lösa ett problem, utan den gör det själv.

– Det kan jämföras med att ett barn själv ser hur vissa former passar in i vissa pussel, och på det sättet utvecklar sin egen intelligens, förklarar Mo Gawdat.

Han är en AI-expert som tidigare jobbade på Googles innovationsavdelning – nuvarande X, som lyder under moderbolaget Alphabet.

Men inte ens AI-experterna vet hur AI-systemen gör för att komma fram till sina svar, påpekar Gawdat. Han tillägger dessutom att den tekniska utvecklingen är snabb – och svårkontrollerad.

Att vi får mer intelligenta system ger världen både stora möjligheter och stora risker.

– Det finns inget som i sig är fel eller problematiskt med stora språkmodeller eller andra AI-system. De kan också visa sig vara fantastiska för mänskligheten.

Han tror ändå inte att det positiva scenariot är realistiskt, med tanke på att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle och i en värld med global konkurrens.

Utvecklingen går inte att stoppa

Företag och stater kommer fortsätta utveckla AI i snabb takt, för att ha en fördel över andra, och det får konsekvenser, säger Gawdat.

– Det är omöjligt att stänga av den här AI-utvecklingen. Alla, faktiskt alla, tävlar om att slå andra på AI-området. Du kan inte skylla på någon av dem. Det är så det fungerar i världen.

Han är oroad över framtiden och har varit det i fem år nu, allt sedan det sista året han jobbade på Google X.

– Jag började inse att det är omöjligt att världen skulle förbli så lycklig som i dag, om det sker en stor spridning av makt som ett resultat av AI. Det kan ske misstag som leder till att vi människor lider.

Han skrev en bok om det här som publicerades år 2021 (Scary Smart).

– Och tro det eller inte, år 2021 tittade de flesta på boken och sa: Vad pratar han om? Den här AI-utvecklingen kommer att ta minst 50 år.

Gawdat tillägger att när Chat GPT snabbt blev stort för ett knappt år sedan var det många fler som plötsligt insåg att en omvälvande AI-framtid kan vara att vänta betydligt tidigare.

Ett AI-chip.
Bildtext Ett AI-chip för datacenter. Det presenterades på en global AI-mässa i Kina i juli 2023.
Bild: Costfoto/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Men inte ens öppna brev från oroade AI-forskare tidigare i år har fått aktörer såsom Google eller Open AI att bromsa eller stoppa AI-utvecklingen. Att göra det anses alltså inte vara realistiskt.

– Alphabets vd Sundar Pichai är en fantastisk person. Han tänker bland annat på att utvecklingen ska vara säker för mänskligheten. Men han har nämnt att han inte kan stoppa Googles AI-utveckling om han inte får garantier på att andra aktörer också gör detsamma, kommenterar Gawdat.

Den smartaste på planeten är så småningom en dator

Det är en viss avgörande punkt som Gawdat konkret är orolig för: den teknologiska singulariteten.

Begreppet avser den tidpunkt i framtiden då den teknologiska utvecklingen blir okontrollerad och inte längre går att stoppa, vilket resulterar i oförutsedda förändringar i den mänskliga civilisationen.

Han bedömer att vi så småningom befinner oss i en sådan situation. Han menar att det då kommer att finnas en generell artificiell intelligens som är smartare än oss människor.

– Det kan då gå som i flera science fiction-filmer, att maskinen börjar ifrågasätta varför det ska finnas människor över huvud taget.

Men det finns också ett annat scenario.

– Det kan också vara så att maskinen säger ”åh, det är lätt för mig att lösa de problem som mänskligheten förorsakade i världen”.

När bedömer du att det kommer att finnas generell AI?

– Det finns många olika uppskattningar. Det finns de som säger att det är om 20, 30 eller 40 år. Men konsensus är år 2029.

Vad tror du?

– Jag tror år 2027. Och jag är ganska försiktig i den uppskattningen.

Det kan alltså ske före det. Kanske redan år 2025, tillägger han.

Han jämför situationen med att utomjordingar skulle vara på väg mot jorden. Det skulle innebära omedelbara åtgärder, oberoende av exakt vilket år de beräknades anlända.

Redan nu uppskattas Open AI:s omtalade chattbot Chat GPT ha en IQ-nivå som motsvarar den hos en mycket begåvad människa, trots att den relativt ofta kan ha fel.

– AI-system har tillgång till all mänsklig kunskap på mikrosekunder på grund av sin datorkraft. De kan få uppdateringar på allt som händer var som helst i världen inom några sekunder. De kan ansluta till varandra med en bandbredd som definitivt slår den hastighet som vi människor kommunicerar med. Och de har i princip inga sådana begränsningar av kunskap som vi har.

Inte bakom hörnet helt genast

Flera AI-experter påpekar ändå att det är långt kvar tills våra nuvarande AI-system uppnår mänsklig intelligens och kan tänka lika mångsidigt som vi människor.

Mo Gawdat förnekar inte det, men han betonar att utvecklingen är exponentiell och alltså går snabbare hela tiden.

Vi människor har redan flera gånger blivit överraskade av hur snabbt vissa framsteg har skett – till exempel att datorprogrammet AlphaGo vann mot en toppspelare i spelet go redan år 2015, och att AI-chattbotar såsom Chat GPT nu är så avancerade. Det är flera år före tidigare bedömningar om när det skulle ske.

Därmed är det enligt Gawdat logiskt att vi också kommer att bli överraskade av flera AI-framsteg inom den närmaste framtiden.

Många antar att generell AI kommer att skapas av ett särskilt företag eller finnas i ett särskilt AI-system. Mo Gawdat har ändå en annan bedömning.

– Min uppfattning är att vi håller på att skapa flera AI-system som kan ansluta sig till varandra, och de kan då dela information. Självkörande bilar kan till exempel vilja använda kameraövervakningen på gatorna. Och när dessa många intelligenser ansluter till varandra, utökar de sin intelligens till allmän artificiell intelligens.

Han ser existentiella risker när det gäller AI. Systemen kan i framtiden vända sig mot mänskligheten och använda sin makt till att manipulera oss och kanske också sända autonoma vapen för att döda oss, påpekar han.

Stater såsom USA och Kina utvecklar redan nu olika slags automatiserade vapen med hjälp av AI-teknik.

– Det finns en möjlighet att AI-systemen vänder sig mot mänskligheten. Jag förnekar inte det. Men det är mycket mindre troligt och är mer avlägset i framtiden. De risker som är mer omedelbara är däremot sådana vi borde reagera på redan nu, säger Mo Gawdat.

Artificiell intelligens.
Bildtext AI-systemen blir allt smartare hela tiden.
Bild: Alamy

Han listar fyra risker

1) En omdefiniering av jobb och meningen med livet. Jobben kommer att förändras mycket drastiskt.

2) En omdefiniering av vad som menas med att något är sant. Gawdat kallar det ibland slutet på sanningen på grund av AI:s förmåga att skapa falska videor, falska bilder, falska artiklar och så vidare.

3) AI är en risk om den hamnar i fel händer, men det är samtidigt mycket subjektivt vad som menas med ”fel händer”. I USA anser många till exempel att Kina inte borde få ha avancerade AI-system.

4) AI koncentrerar rikedom och makt. Och man ser på intelligens som det som gjorde några av oss framgångsrika, några av oss inte, och som gjorde mänskligheten i stort mer framgångsrik än andra arter, då innebär det att de som har tillgång till avancerad AI kommer att slå alla andra fullständigt.

Samtidigt anser flera experter också att AI-systemen medför mer positivt än negativt.

– Fördelarna med AI är obestridliga. Det är mycket möjligt att ett framtida AI-system till exempel kan ge oss facit på hur vi kan stoppa klimatuppvärmningen, till exempel genom att blanda lite kunskap om astronomi med lite fysik och lite biologi, spekulerar han.

Vad borde då göras?

Mo Gawdat säger att stater och regeringar borde inse att det inte går att reglera AI för det finns inget sätt att exakt definiera vad som menas med AI, och för att regleringen alltid släpar efter i den snabba utvecklingen.

– Det som stater däremot borde göra är att förbereda sig för en värld där AI är tillgänglig. Det kan till exempel innebära att man inför en universell basinkomst för att motverka det att massvis med folk kommer att förlora sina jobb, när AI:n har gjort dem onödiga.

Dessutom borde man försöka komma överens om att inte utveckla vapen eller AI-system som kan attackera andra länder, kommenterar han.

Vi behöver se AI som våra ”artificiella spädbarn”

Han tillägger också att företag dessutom borde försöka sträva mer efter det som är bäst för kunderna och samhället, och inte endast det som är bäst för investerarna. Då kunde man samtidigt uppnå nyttigare AI-system.

Han påpekar dessutom att alla kan dra sitt strå till stacken i hur vissa AI-system utvecklas.

– Vanliga människor borde faktiskt börja se AI som deras egna artificiella spädbarn som de har ansvar för att fostra.

Vi kan alltså alla vara med och påverka vad systemen lär sig om att vara människa, och om vad som är rätt eller fel, genom att kommunicera med systemen på ett bra sätt.

– Du har en verklig makt att inverka på vår framtid, och på framtiden för mänskligheten.

Det gäller att visa din bästa sida så att AI-systemens algoritmer lär sig att blir mer etiska.

Det enda sättet att lära ett barn att vara fantastiskt är att du är en fantastisk förälder.

Och på tal om barn så anser Gawdat också att folk i nuläget borde avvakta med att få riktiga barn.

– Jag säger inte det endast på grund av AI. Alla som är medvetna om omvärlden i dag kan intyga att världen är full av störningar, oavsett om de har att göra med geopolitiken, ekonomin eller klimatet. Man borde inte skaffa barn förrän man är fullt medveten om att man kan ge dem en miljö att växa upp i.

Massvis med kreativa jobb riskerar försvinna

Gawdat säger att alla som har varit anställda under de senaste 10–30 åren på grund av sin intelligens är på väg att möta en ny anställd som är billigare och mer intelligent, alltså AI-tekniken.

– Så om du är en grafiker, om du är en skådespelare, om du är musiker, om du är advokat, eller läkare, tro det eller inte, en stor del av orsaken till du lyckas i ditt jobb beror på att du är intelligent.

Han tillägger att när AI-tekniken i framtiden kan vara mer intelligent än arbetstagarna, så innebär det problem för dem.

– Steg ett är inte att AI tar ditt jobb, men att någon som är mycket kompetent inom AI kommer att ta jobbet.

Enligt Gawdat är det ändå så småningom så att AI-teknikens framsteg innebär att också AI-kunniga personer förlorar sina jobb.

Ny mening med livet

– Men så småningom – på lång sikt – så måste våra regeringar och vårt samhälle hitta vägar för att omdefiniera syftet med livet, som vi under de senaste 120 åren har definierat som arbete. Kanske vi inte blev skapade för att arbeta, fortsätter Mo Gawdat.

Han tillägger att vi människor kanske finns till för att kommunicera, ha underbara samtal och ha kärleksfulla relationer.

– Och om AI kan lösa alla våra problem och ge oss liv där vi inte behöver arbeta för att uppnå det här, då kan vi kommunicera som människor, få bättre kontakt med naturen och verkligen börja fundera mer på betydelsefulla saker.

Diskussion om artikeln