Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Estlands premiärminister: Kriget i Ukraina är som en operation utan bedövning – Ryssland hoppas att de håller ut längst

Uppdaterad 29.09.2023 16:03.
Estlands premiärminister Kaja Kallas säger att man inte får tröttna på att stöda kriget i Ukraina, eftersom det är vad Ryssland hoppas på. - Spela upp på Arenan

Estlands premiärminister Kaja Kallas besökte i dag statsminister Petteri Orpo (Saml) för första gången sedan Finlands nuvarande regering bildades.

Premiärminister Kallas kommenterade att den finländska regeringen haft svåra beslut att fatta, men det mesta av presstillfället handlade om säkerheten vid gränsen och på Östersjön samt stödet till Ukraina.

– Ett orosmoment vi delar är vår stora aggressiva granne Ryssland.

Kallas talade för att planera långsiktigt när det gäller stöd till Ukraina, och att höja priset på Rysslands angrepp. Kallas nämnde möjliga åtgärder: Att införa strängare sanktioner och handelsembargo mot Ryssland – samt att se till att ingendera kringgås.

Kallas: Större länder kunde ge mer till Ukraina

När Kallas vid presstillfället ombads kommentera att Estland nyligen minskat sitt stöd till Ukraina, sa hon att landets militära och humanitära stöd till Ukraina inte kommer att avskaffas på länge.

Kallas nämnde också att större länder kunde stödja Ukraina mer och att man trots politisk turbulens i hemlandet inte under några omständigheter får tröttna, eftersom det är vad Ryssland räknar med.

Hon tog till en jämförelse hon hört av en underrättelseofficer.

– [Kriget i Ukraina] är som en operation utan bedövning. Ryssland hoppas på att de ska kunna uthärda smärtan längre än resten av världen.

Suomen pääministeri Petteri Orpo ja Viron pääministeri Kaja Kallas kättelevät Helsingin Kesärannassa 29. syyskuuta 2023.
Bildtext Orpo och Kallas träffades på Villa Bjälbo i Helsingfors.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hon var inte heller märkbart orolig över att stödet för Ukraina skulle vackla i östeuropeiska länder.

– Det brukar vara problem med Ungern, också när det gäller Sveriges medlemskap i Nato, men vi måste jobba vidare med det. Det förstör inte helhetsbilden av vår enighet.

Orpo och Kallas var överens om att Finlands medlemskap i Nato fört länderna närmare varandra och att ett tätare militärsamarbete är på sin plats, till exempel i form av gemensamma övningar.

– Säkerheten kring Östersjön är starkare, i och med att Sverige också närmar sig ett Natomedlemskap, sa Kallas.

De framhävde också hur viktigt det är för både Finland och Estland att upprätthålla egna försvar.