Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens miljöutskott: Strömmingsfisket i Östersjön bör få fortsätta

Fångade strömmingar.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

EU-kommissionens förslag att stoppa strömmingsfisket i Östersjön är orimligt, anser nu också riksdagens miljöutskott. Utskottet kom med ett enhälligt utlåtande i ärendet på fredag.

– Jag har förstått att alla Östersjöländer motsätter sig ett totalförbud, så det har sannolikt betydelse då förhandlingarna med kommissionen nu ska fortsätta, säger utskottets ordförande Jenni Pitko (Gröna) till Svenska Yle.

Miljöutskottet anser att strömmingsfisket i Bottniska viken och Östersjöns huvudbassäng bör kunna fortsätta i begränsad omfattning, trots att strömmingsbeståndet har minskat.

Utskottet menar att EU-kommissionen inte i tillräckligt hög grad beaktar det Internationella havsforskningsrådets (ICES) vetenskapliga bedömningar.

Också jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) har beskrivit det föreslagna totalförbudet som både överraskande och oskäligt.

Fiskenäringens centralförbund befarar att förbuden skulle vara ett hårt slag mot fiskebranschen längs den finska kusten.

Miljöutskottets utlåtande skickas nu vidare till Stora utskottet, som ska formulera riksdagens åsikt i frågan senast fredagen den 6 oktober.