Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska polisens ”björnliga” skulle kunna reda upp i Sverige – men först krävs en formell begäran

Uppdaterad 29.09.2023 22:07.
En polis med automatvapen
Bildtext Polisen i Finland kan närmast ställa upp med taktiskt specialkunnande.
Bild: EPA

Polisstyrelsen är positivt inställd till att ge den svenska polisen handräckning, snarare med taktiskt kunnande än med stora styrkor.

I torsdags sade Socialdemokraternas Magdalena Andersson, tidigare svensk statsminister, att Sverige borde be grannländerna om hjälp i den svåra situation med gängvåld som landet dragits med en längre tid.

– Det är klart att polisen i Finland ställer sig positiv till att ge internationell hjälp, säger Vesa Pihajoki som är polisöverinspektör vid Polisstyrelsen.

Medan Finland har cirka 7 500 poliser har Sverige tre gånger så många trots att landet inte ens är dubbelt så stort, sett till folkmängd.

– Därför ser vi inte att det handlar om att under längre tid kunna bistå styrkorna i Sverige. Snarare skulle vår hjälp vara högkvalitativ och av expertnatur, säger Vesa Pihajoki.

man i polisuniform.
Bildtext Kommer Sverige med en förfrågan så är vi positiva till den, säger Vesa Pihajoki.
Bild: Polisen

Finländsk polis hade ett internationellt uppdrag så sent som i maj, på Island. Och i Sverige är polisen också van vid samarbete över gränserna:

– Vi har ett EU-regelverk för att låna ut personal. Vi tränar tillsammans också. När det gäller större folkmängder och våld har vi nyligen haft medarbetare från norska och danska polisen som arbetat här i Sverige, sade Johan Olsson, chef för nationella avdelningen vid Polisen i Sverige under en pressträff i går.

Vi har alltid lyckats tackla språkproblemen

Vesa Pihajoki

Vesa Pihajoki ser inga direkta problem med exempelvis språket:

– Vi har alltid lyckats tackla språkproblemen och klarat av att fungera även om vi inte har perfekta kunskaper i det språk som används i det land som begär om hjälp.

Polis i Göteborg.
Bildtext Dödsskjutningar håller på att bli vardag i vissa delar av Sverige. Bilden är från Göteborg.
Bild: Adam Ihse / AFP

Vilka enheter är det då som skulle kunna bli aktuella?

– Vi har vant oss vid att jobba med små resurser och ändå få gott resultat. Detta taktiska kunnande kunde vi säkert kunna erbjuda.

Polisen har specialstyrkan Björnligan som ett exempel, och de har fått goda resultat i svåra situationer.

– Jo, polisen i Finland har också ett mycket utvecklat och välfungerande ledningssystem. Den här typen av kunnande kan vi säkert erbjuda till Sverige om man ber om det.

Björnligan, en specialstyrka inom polisen

Gruppen består av specialutbildade och specialutrustade poliser med Helsingfors som bas. Den har hela landet som ansvarsområde och är redo att rycka ut när situationen så kräver.

Gruppen heter egentligen Polisens beredskapsenhet, på finska Valmiusyksikkö Karhu. Verksamheten regleras i inrikesministeriets förordning, men gruppen följer vanliga polislagar.

Enheten rycker ut när ett polisdistrikt ber om hjälp, till exempel vid terrorism, gisslandraman eller organiserade brottslighet.

Till utrustningen hör maskingevär, skottsäker väst och hjälm men också gevär för prickskytte. Gruppen använder Gränsbevakningens helikoptrar och Försvarsmaktens pansarfordon.