Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Också Norge skärper inreseregler för ryska bilar

Storskog vid gränsen mellan Norge och Ryssland.
Bildtext Gränsövergången Storskog i norra Norge.
Bild: Tapani Leisti / Yle

Norges utrikesministerium har meddelat att Norge inför ytterligare skärpningar av sanktionerna mot Ryssland.

Från och med nästa vecka kommer ryskregistrerade personbilar att förbjudas inresa i Norge. Sanktionerna är i linje med de sanktioner som EU infört mot Ryssland på grund av dess krig mot Ukraina.

– Det är viktigt att sanktionerna är effektiva så att vi så långt som möjligt förhindrar intäkter som den ryska staten behöver för att finansiera kriget, säger utrikesminister Anniken Huitfeldt.

De nya restriktionerna innebär bland annat att ryskregistrerade personbilar med nio eller färre säten inte längre får föras in i Norge.

Reglerna gäller alltså inte fordon med tio eller fler sittplatser. Det är därför fortfarande möjligt att passera gränsen med minibussar och bussar via Storskog gränsstation.

Undantag görs också för diplomatiska fordon, för bilar som ägs av norska medborgare och deras familjemedlemmar med permanent uppehållstillstånd i Ryssland, och för resor som är nödvändiga av humanitära skäl som akut sjukdom, dödsfall eller familjebegravningar.

Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen har tidigare tidigare infört liknande förbud i enlighet med ett direktiv från EU-kommissionen.

Norge, som är medlem i Nato men inte i EU, har en 198 kilometer lång gräns uppe i norr mot Ryssland.

Källor: NRK, AP, Reuters