Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tävlingen för ny musik UMK24 större än någonsin – blir arenashow i Tammerfors

Uppdaterad 03.10.2023 09:14.
UMK24 är här - välkommen till Tammerfors! - Spela upp på Arenan

Tävlingen för ny musik UMK är tillbaka, den här gången större än någonsin, då den intar arenan i Tammerfors den 10 februari 2024. Vinnaren får representera Finland i Eurovision Song Contest.

”Tävlingen för ny musik UMK har blivit en musikinstitution som definitivt förtjänar en ännu större satsning än tidigare”, säger Ville Vilén, direktör för Yles enhet för Kreativt innehåll och medier i ett pressmeddelande.

Enligt Vilén är det nu dags att ta steget mot en större show än den man de senaste åren har lyckats åstadkomma i Logomo i Åbo.

Också tävlingens huvudproducent Anssi Autio säger att tävlingen förtjänar en arena i större storlek.

”UMK har i den inhemska och utländska publikens ögon blivit en hit-fabrik och nöjeshelhet utan like. Att flytta den till en större arena betjänar också Eurovisionens popularitet som ökat enormt.”

Sju tävlande artister presenteras den tionde januari

En månad innan finalen presenteras de sju bidrag som tävlar om att få efterträda Käärijä, och representera Finland i Eurovision Song Contest.

Den europeiska finalen ordnas i maj i Malmö, efter Loreens vinst tidigare i år.

Käärijä om sin efterträdare: "Det ska vara någon som på riktigt vill vinna" - Spela upp på Arenan

Bidragen som tävlar i UMK24 har valts av en jury. Ordförande för juryn är Tapio Hakanen, och så här beskriver han årets startfält:

”Bland deltagarna finns en artists första nittiotals-dancelåt, en styrkelåt från en sångare med en fantastisk röst, kanske den finaste låten i en indie-favorits karriär, en överraskande duo bestående av två kända artister vars låt har en medryckande refräng, ett explosivt rock-anthem av ett band med internationell karriär, en verkligt intensiv låt från en av de populäraste artisterna just nu samt en fin klubb-banger från en välkänd comeback-artist. Vi får säkert uppleva en högenergisk UMK-tävling, som till på köpet är på en stor arena!”

En arena fotograferad utifrån. Byggnaden är grå, och vädret är soligt och fint.
Bildtext Arenan i Tammerfors har tidigare stått värd för bland annat ishockey-VM, och konserter för världsartister som Queen + Adam Lambert.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Likt årets upplaga av UMK ordnas det både för- och efterfest för publiken på plats i arenan. För tv-publiken utlovas, förutom de sju tävlande bidragen, en Käärijä-special, och mellanaktsshower av finska toppartister.

Biljetterna till finalen av årets UMK släpps den 5.10 klockan 9 på lippu.fi/umk.