Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-länder i Sydeuropa kräver nya migrationsavtal och stärkt övervakning

EU-möte på MAlta.
Bildtext Italiens premiärminister Giorgia Meloni, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron under EU:s MED9-toppmöte om migration den 29 september 2023 på Malta.
Bild: Lehtikuva

Ledare för nio sydeuropeiska länder uppmanade på fredagen EU att skapa ett nytt migrations- och asylavtal, och att intensifiera försöken att förhindra migranter att ta sig över Medelhavet från Nordafrika.

I ett gemensamt uttalande efter ett möte mellan de nio EU-staterna vid Medelhalhavet, MED9-gruppen, säger medlemsländerna att man måste beakta behoven i frontlinjeländer – som Italien – som tar emot den stora majoriteten av migranterna.

Värdlandet Malta samt Kroatien, Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Portugal, Slovenien och Spanien säger i sitt uttalande att EU som block måste stärka övervakningen av Europas yttre gränser och bryta upp nätverk för människohandel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel deltog också i mötet.

Mitsotakis: EU ska bestämma – inte människosmugglarna

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sa på torsdagen att EU-blocket måste bestämma på egna villkor vilka som släpps in i EU-länderna.

– För närvarande är det smugglarna som bestämmer vem som får komma in i Europeiska unionen och detta måste förändras, sa Mitsotakis.

Han sa vidare att EU bör fokusera på att repatriera människor som inte har rätt till asyl, samtidigt som EU ska kunna erbjuda organiserade lagliga migrationsvägar.

I dagens läge försvinner många migranter som inte beviljas asyl. De försöker ta sig norrut i jakten på arbete och bättre levnadsförhållanden.

En del EU-länder har fått tyngre bördor

EU-länderna har svårt att enas kring frågan om vilket land som ska ta hand om migranter när de anländer och om andra länder ska vara skyldiga att hjälpa till.

Enligt gällande EU-regler måste det land dit asylsökande anländer skydda dem medan deras ansökningar behandlas.

Frontlinjeländer som Italien har sagt att avtalet lägger en onödig börda på dem.

Kritik från människorättsorganisationer

Enligt ett avtal mllan Libyen och EU finansierar unionen landets kustbevakning så att den kan öka patrulleringen för att flytta tillbaka migranter till Libyen.

Biståndsgrupper och människorättsorganisationer har för sin del fördömt avtalet.

Enligt FN är övergrepp vanliga i libyska fängelseläger för migranter.

EU ingick nyligen ett liknande avtal med Tunisien, ett land där människosmugglingen har tilltagit.

Källa: AP