Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elektronisk fotboja kan nu sättas på den som bryter mot besöksförbud

Bildsättning av en elektronisk fotboja runt vristen på en man.
Bildtext Från och med första oktober kan utvidgade besöksförbud i de allvarligaste fallen övervakas elektroniskt med så kallad fotboja.
Bild: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Från och med första oktober tas nya metoder i bruk för att skydda personer vars liv eller hälsa bedöms vara i fara. En person som pålagts besöksförbud kan nu övervakas elektroniskt med så kallad fotboja.

Ett besöksförbud innebär att man förbjuder en person att ta kontakt med den som behöver skydd.

Det är straffbart att bryta mot besöksförbud, men i praktiken fungerar besöksförbudet i många fall inte – systemet har ansetts vara tandlöst.

Från och med första oktober kan utvidgade besöksförbud i de allvarligaste fallen övervakas elektroniskt med så kallad fotboja.

Apparaten som inte kan avlägsnas kan placeras runt ankeln eller handleden.

Domstolen beslutar om kontroll

Det är domstolen som beslutar om den elektroniska kontrollen och den tekniska övervakningen sköts av Brottspåföljdsverket.

Besöksförbud kan begäras av vem som helst som av grundad anledning känner sig hotad eller trakasserad.

Typiska fall där besöksförbud kan användas är hot om våld eller allvarliga trakasserier av den tidigare maken eller boendepartnern genom upprepade kontakter eller besöksförsök.

Det kan också vara frågan om att skydda exempelvis ett vittne vid en rättegång eller vid fall då vuxna barn försöker pressa ut pengar av sina ålderstigna föräldrar.

Får inte vara oskäligt i förhållande till vad som kan ske

Domstolen kan besluta om fotboja ifall det anses nödvändigt för att avstyra brott som hotar liv, hälsa eller frihet och som inte kan anses oskäligt i förhållande till det brott som offret hotas bli utsatt för.

Andra nya förändringar gällande besöksförbud är att ingen avgift längre uppbärs av den som begär besöksförbud, även i de fall då en ansökan avslås eller om ärendet förfaller.

Tidigare har offer ibland låtit bli att ansöka om besöksförbud av rädsla för att ansökan avslås men kostnaderna kvarstår.

Dessutom kan en person som blivit utsatt för ett allvarligt brott tilldelas en medhjälpare och offret kan få effektiverad rådgivning gällande stödtjänster.

Riksdagen godkände lagändringarna gällande besöksförbud i december i fjol och de träder i kraft i morgon söndag.

Källa: STT