Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finländarnas växande konsumtionskrediter oroar experter

Konsumentförbundet oroas av att allt fler finländska hushåll tar till så kallade snabblån eller konsumtionskrediter i sitt ekonomiska trångmål.

Konsumentförbundets generalsekreterare Juha Beurling-Pomoell säger att många försöker klara sig in i det sista genom att ta lån på lån så att slutresultatet blir riktigt ledsamt.

Beurling-Pomoell säger till nyhetsbyrån STT att budskapen om det stöd som finns i samhället för överskuldsatta personer drunknar i den aggressiva reklamen för snabblån och konsumtionskrediter.

– Det trugas privata pengar till människor, men det är sällan lika stora kampanjer för finans- eller skuldrådgivning. Folk vet inte varför det lönar sig att söka sig till skuldrådgivning och vidare till skuldsanering.

Siffror från Finlands bank visar att hushållens totala konsumtionskreditstock uppgick till 25,6 miljarder euro i slutet av juni, och den växer.

Uppskattningsvis drygt hälften av krediterna hade beviljats utan garantier.

Källa: STT

Relaterat

Kahdenkymmenen euron seteleitä henkilön kädessä nippu.

”Se till att ha en buffert och be om hjälp genast du inte har kontroll över ekonomin” – experternas råd för privatekonomin

Vid ekonomi- och skuldrådgivningen möter Jeanette Laurén dem som har tappat kontrollen. På bankerna försöker man hålla kolla på sina kunders ekonomi och tar kontakt om till exempel lånen blir obetalda.

En hög med mynt ovanpå en räkning på 118 euro.

Svårt skuldsatta 18–24-åringar har nästan fördubblats på tre år

Unga säger att sociala medier pressar till ökad konsumtion.