Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilves får ingen ersättning av förbundet då Antti Pennanen tar över som förbundskapten – Lejonlegendarerna i nyckelroll då Jukka Jalonens efterträdare vaskades fram

Antti Pennanen står bakom Ilves bytesbänk.
Bildtext Antti Pennanen lotsar Ilves hela den pågående säsongen.
Bild: All Over Press

Antti Pennanens sejour som huvudtränare för Ilves tar slut i förtid då han tar över som förbundskapten efter ishockey-VM 2024. Tammerforsklubbens ledning avslöjar att man var förberedd på det då man förhandlade om kontraktet.

Den 44-årige Pennanen hade kontrakt med Ilves över säsongen 2024/25.

– Vi kom redan under förhandlingarna överens om att han får lämna Ilves om han blir aktuell för förbundskaptensposten. Detta är ett fint bevis på att det är möjligt att avancera som tränare från Ilves, säger klubbens sportchef Timo Koskela.

Ishockeyförbundets vd Sami Kauhanen säger till Yle att förbundet inte behöver betala en ersättning till Ilves trots att Pennanen hoppar av från klubben innan kontraktet gått ut. Förbundet förhandlade främst Pennanen under processens gång.

– Då saker och ting började avancera var jag naturligtvis i kontakt med Ilves, säger Kauhanen.

Sami Kauhanen i närbild.
Bildtext Sami Kauhanen utsågs till ishockeyförbundets vd i fjol.
Bild: All Over Press

Jukka Jalonen medverkade inte i processen

Sami Kauhanen är nöjd med hur ärendet bearbetades. Utöver han själv var det Lejonens general manager Jere Lehtinen och en annan Lejonlegendar, Saku Koivu, som jobbade med att vaska fram en ny förbundskapten.

Den nuvarande huvudtränaren Jukka Jalonen deltog inte i jobbet.

– Jukka var bara med i början då vi funderade på potentiella namn. Då det hela körde i gång på allvar var Jukka inte involverad, säger Kauhanen.

Han berömmer Lehtinens och Koivus insatser. Enligt Kauhanen gjorde de ett grundligt och gediget jobb. Att valet föll på Pennanen var till slut enhälligt.

– Han har varit en framgångsrik tränare både i seriespel och i turneringar. Hans ledarskap och sätt att hantera spelare övertygade oss.

Nöjda miner också i Ilves

Timo Koskela är tacksam över att förbundet fattade sitt beslut i god tid. Ilves har nu gott om tid att hitta en ersättare.

– Nu får både Antti och laget arbetsro, säger Koskela.

Inom Ilves tror man att Pennanens kommande landslagsuppdrag endast har positiva följder för återstoden av ligasäsongen.

– Jag skulle gissa att spelarna vill visa för den blivande förbundskaptenen vad de går för, säger Koskela.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel: Ilves ei saa Jääkiekkoliitolta korvausta Antti Pennasen lähdöstä – näin kiekkopomot avaavat uuden Leijonat-luotsin valintaa

Diskussion om artikeln