Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Saknad 16-åring tros ha hittats död i Kauhava

Uppdaterad 30.09.2023 19:12.
Lappo å.
Bildtext Rasmus Takaluoma var 16 år gammal då han försvann spårlöst i november 2022. Polisen letade efter honom bland annat längs med Lappo å.
Bild: Jussi Itämäki / Yle

Polisen misstänker att en död människa som har påträffats i terrängen i Kauhava är en pojke som rapporterades försvunnen i fjol.

Ända sedan november i fjol har både frivilliga och organisationer letat efter den 16-åriga pojken Rasmus Takaluoma.

På fredagen hittades kvarlevor i terrängen nära Lappo å. Polisen har gjort utredningar och säger att det finns mycket som tyder på att det är den försvunna pojken.

Polisen utreder dödsorsaken, men misstänker i det här skedet inget brott.

”För närvarande inte frågan om en brottsutredning”

– En person påträffade den avlidne och kontaktade larmcentralen, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Jussi Luoto vid Centralkriminalpolisen till STT.

– För närvarande är det alltså inte frågan om en brottsutredning, utan uttryckligen en utredning av dödsorsaken, säger Luoto.

Försvann i november 2022

Rasmus Takaluoma anmäldes försvunnen den 13 november 2022. Han försvann spårlöst efter en utekväll i Lappo.

Han hade gått in på hotellrestaurangen Lapuahovi vid midnatt på fredagskvällen, trots att han var minderårig.

Sent på natten kunde man på Lapuahovis utomhuskamera se en ung man som avlägsnade sig från restaurangens gård. Efter det gjordes inga observation av Rasmus Takaluoma.

Enligt polisen fanns det ingen anledning att misstänka brott i samband med försvinnandet, men det gick inte heller att utesluta brott helt och hållet.

Problem med övervakningskamera

Fallet med den försvunna Rasmus Takaluoma fick också speciella drag.

En polis som inte var i tjänst tros ha misshandlat pojken, men polisen antas dock inte ha något med försvinnandet att göra.

Enligt Yles källor misslyckades polisen med att spela in Lapuahovis övervakningskamerainspelningar i tid. De skulle ha varit viktiga bevis både i misshandelsfallet och för utredningarna kring försvinnandet.

Då polisen senare skulle spela in videon hade inspelningen redan försvunnit från systemet eftersom nya övervakningsfilmer spelas över de gamla efter tio dagar.

Innan inspelningen försvann hade ändå två civila besökt Lapuahovi och deltagit i sökandet efter Takaluoma. Med företagarens tillstånd använde de sina mobiltelefoner för att spela in videon från övervakningskamerasystemets skärm.

500 tips

I början av juli hade polisen fått in cirka 500 tips från allmänheten om försvinnandet.

Centralkriminalpolisens utredningschef Jussi Luoto sa till Yle i juli att det kan finnas starka skäl att misstänka brott. Han betonade ändå att utredningen fortsätter som ett sökande efter en försvunnen person, inte som ett misstänkt brott.

Letandet efter Rasmus Takaluomaa pågick i flera repriser, framför allt längs Lappo å som flyter rätt nära platsen för försvinnandet.

Undersökningar har gjorts också nu under hösten.

I fredags hittades kvarlevor vid stranden av Lappo å i Kauhava, och enligt preliminära polisutredningar är det fråga om Rasmus Takaluoma. Utredningsledaren Luoto säger att han inte kan kommentera på vilka grunder polisen misstänker att den avlidna personen är Takaluoma.

Stöd för behövande ges

Lokala invånare har berörts av Rasmus Takaluomas öde och beskedet om att hans kropp troligen hittades på fredagen.

Församlingen i Lappo erbjuder diskussionsstöd. Det finns anställda som kan nås fram till klockan 22 på lördagskvällen, säger kyrkoherde Jussi Peräaho.

Källor: Polisen, STT