Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Volleybollherrarna nära jätteskräll i OS-kvalet – men världsfemmorna Japan vände i grevens tid: ”Nu känns det bara frustrerande och surt”

Uppdaterad 30.09.2023 18:31.
Finlands volleybollherrar firar poäng.
Bildtext Finlands volleybollherrar hade all orsak att jubla efter premiären, förlusten till trots.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Finland jagar en historisk OS-biljett i volleyboll. De blåvita var rejäla underdogs i kvalturneringens första match – men var ändå bara tre bollar från en bragdseger.

Finland har aldrig fått spela OS-volleyboll. Nu jagar herrlandslaget en historisk biljett till sommarspelen i Paris – men fick nöja sig med en poäng i premiären.

Med tanke på motståndet är det ändå inte ett allt för dåligt saldo. Men med tanke på vad som fanns på gaffeln svider förlusten garanterat ändå.

Kvalturneringen, där åtta lag gör upp om två biljetter till OS, körde igång i Tokyo på lördagen för Finlands del. Motståndet? Värdnationen och världsfemman Japan, som helt som väntat inledde klart starkare.

Japan vann första set med 25–17, andra med 25–15 och såg ut att springa iväg med en drömstart på biljettjakten. Då vaknade Finland.

”Veljekset” lät inte värdarna riva upp någon som helst ledning och var tvärtom i förarsetet i tredje sett, som efter några tilläggsbollar skrevs 27–25 till Finland. Fjärde set blev en grym uppvisning av finländarna – 25–19 och matchen var kvitterad.

– Vi visar otroligt mental styrka i tredje set och i fjärde är vi helt i kontroll. Och även om femte set blir mer dramatiskt så lyckas vi hänga med där också, summerar landslagstränaren Joel Banks i förbundets intervju efteråt.

Dramatiskt femte set

I och med att matchen gick till femte set garanterades båda lagen minst en poäng. Men allt fanns fortfarande att vinna.

Japan gick upp i en 10–6-ledning. Finland vann sex bollar på raken och var plötsligt bara tre pinnar från att ta en av alla tiders största landslagsskalper.

Men värdarna visade istället varför de är rankade som femte bästa lag i världen, tog fem poäng i följd och vann.

– Superfrustrerande och surt. Det är den spontana känslan. Vi leder med 12–10 men kan inte döda matchen. Men, när dammen lagt sig kommer vi att inse att vi gjorde en jäkla match, säger Banks.

Utöver Japan möter Finland ännu USA, Slovenien, Turkiet, Serbien, Tunisien och Egypten i turneringen, som avslutas den 8 oktober. Härnäst ställs Finland mot USA, som inledde turneringen med en 3–0-seger över Egypten.

– Det här är en utmaning som det här laget inte varit med om. Så många matcher inom så kort tid. Och inte mot vilka lag som helst utan enbart topplag efter topplag. Nu måste vi dessutom glömma en sur förlust. Det blir en överlevnadskamp. Nu lägger vi grunden för de kommande tio-tolv åren inom finsk volleyboll, säger Banks.

Artikeln uppdaterad med Joel Banks kommentarer kl. 18.31.

Diskussion om artikeln