Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purras språk väcker reaktioner igen

Uppdaterad 30.09.2023 18:05.
Statsminister Petteri Orpo och finansminister Riikka Purra
Bildtext Statsminister Petteri Orpo och finansminister Riikka Purra
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vänsterförbundets vice ordförande, riksdagsledamot Veronika Honkasalo ser i Purras kommentarer en ”grundläggande rasistisk retorik” och Eva Biaudet (SFP) beskriver Purras uttalande som hotfullt.

Finansminister Riikka Purras (Sannf) språkbruk i samband med invandring väcker uppmärksamhet igen. Både oppositionen och Svenska folkpartiet har reagerat.

På fredag kväll skrev Purra på X (tidigare Twitter):

”Den stora idén om den berikande effekten av massinvandring från utvecklingsländer till västländer skiljer sig inte från de stora grundidéerna om socialistiska ideal. De kan vara solidariska och vackra, men brutalt skadliga och helt felaktiga”.

– Går det så dåligt för finansministern att hon måste ta till djupt rasistisk retorik igen? Den välbekanta gamla rasistiska Purra-retoriken har inte försvunnit någonstans”, skriver Veronica Honkasalo på X.

Veronica Honkasalo talar också om att Purra än en gång sveper in sin text i Scripta-språket, bland annat i fråga om sättet att använda ordet berika på. Jussi Halla-ahos (Sannf) blogg Scripta. Bloggen fungerade också som webbforum för en grupp inom ytterhögern.

Också Timo Harakka (SDP) svarar Purra på X.

– Det här finns bara i ditt huvud. Ingen regering har haft någon ”stor idé” om den ”berikande effekten” av ”massinvandring från utvecklingsländer”. Under 1980-talet valde Finland under ledning av statsminister Sorsa en återhållsam linje, en annan väg än Sverige. Du kan se det på siffrorna också.

Eva Biaudet: Purra försöker skrämmas

Riikka Purra skrev på torsdagen att Sveriges väg från att förneka invandringsproblem till att armén kom ut på gatorna var ganska kort och snabb.

”Finland kan fortfarande välja annorlunda om vi är beslutsamma. Det är inte lätt”, skrev finansministern på X på torsdagen efter att Sveriges statsminister Ulf Kristersson talat om problemen med den makt som de kriminella gängen har.

Eva Biaudet anser att Purra är hotfull.

”Nu ägnar sig finansministern åt den sortens skrämsel som enligt min mening i sig är ett hot mot oss alla”.

Är det här hela regeringens åsikt?

Petri Vanhala, ordförande i Pappersförbundet, har också reagerat på Purras uttalanden. Han anser att statsminister Petteri Orpo (Saml) borde ingripa. ”Är detta hela regeringens åsikt?”, frågar han.

I början av september var Orpos regering tvungen att utfärda ett meddelande mot rasism och diskriminering efter att flera ministrars rasistiska skriverier blivit offentliga.

Då röstade riksdagen också om förtroendet för finansminister Riikka Purra och näringsminister Wille Rydman (Sannf). Eva Biaudet, vars parti hör till regeringen, röstade nej till förtroende för ministrarna, men gav regeringen sitt förtroende.

Källa: Uusi Suomi