Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen i Sverige får ökade befogenheter att bekämpa gängkriminaliteten

Poliser står utanför bostadshus som skadats i ett sprängdåd i Fullerö norr om Uppsala. En ung kvinna omkom i explosionen tidigt på morgonen den 28 september.
Bildtext Poliser står utanför bostadshus som skadats i sprängdådet i Fullerö norr om Uppsala tidigt på morgonen den 28 september.
Bild: Andreas Wiklund / EPA

Från och med den 1 oktober i år får den svenska polisen använda hemliga tvångsmedel för att förhindra dödliga skjutningar och sprängningar och annan allvarlig brottslighet.

Då regeringen informerade om planerna i juni i år sa justitieminister Gunnar Strömmer att den grova organiserade brottsligheten är systemhotande och riskerar att skada tilliten till rättsstaten.

Hemliga tvångsmedel är enligt regeringen avgörande för att bekämpa brottsligheten inom kriminella nätverk.

De nya befogenheterna innebär bland annat att polisen får använda sig av hemlig avlyssning.

Det blir möjligt att avlyssna personer som inte är brottsmisstänkta, men som kan antas begå grova brott i framtiden. Samma befogenheter finns sedan tidigare när det gäller misstänkta spioner och terrorister. Strömmer har kallat gängkriminaliteten för inhemsk terrorism.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja oikeusministeri Gunnar Strömmer lehdistötilaisuudessa Tukholmassa 29. syyskuuta 2023.
Bildtext Sveriges statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer på en presskonferens den 29 september om åtgärder för att bekämpa gängbrottsligheten.
Bild: Anders Wiklund / AFP

Tillstånd till hemlig avlyssning och kameraövervakning ska få knytas till en misstänkt person i stället för en viss plats. Vidare ska överskottsinformation få användas för andra ändamål.

Under september månad har det förekommit en rad gängrelaterade dödsskjutningar och flera sprängningar i Sverige. Natten till torsdag dog en 24-årig kvinna i ett sprängdåd i Fullerö norr om Uppsala. Flera bostadshus skadades i explosionen.

Hittills i år har det inträffat lika många sprängningar som under rekordåret 2019. Då inträffade 133 sprängdåd i Sverige.

Strömmer varnar för att gängbrottsligheten kommer att fortsätta och att den kan bli värre innan det blir bättre.

Källor: Sveriges regering, TV4, Expressen