Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare minns sina möten med Vladimir Putin

Uppdaterad 01.10.2023 13:32.
President Halonen kör golfbil.
Bildtext President Halonen och president Putin körde golfbil i Gullranda när Putin gjorde ett statsbesök i Finland för första gången som Rysslands president i september 2001. Putin träffade också sina finska bekanta i Gullranda.
Bild: EPA

Vladimir Putin, presidenten som nu blivit en allt hårdare härskare, öppnade dörrar för finländare i S:t Petersburg på 90-talet. I Finland följde han med statsministern till operan och spelade fotboll med ärkebiskopen.

Yle publicerade nyligen en hemmavideo där Vladimir Putin besökte Finland i början av 1990-talet. Videon avslöjade hur Putin såg ut innan han blev ledare för Ryssland. En man som noggrant kontrollerat sin image.

Ingen föreställde sig att den fåordige mannen skulle bli den som brutalt anfaller Ukraina och sprider mörker över 2020-talets historia.

Men vad gjorde Putin egentligen i Finland på 1990-talet, och hur minns man honom?

Yle har undersökt saken genom att intervjua finländare som då träffat Putin i olika sammanhang. Alla ville inte bli namngivna.

På 1990-talet besökte Putin oftast Finland i staden S:t Petersburgs tecken. Han var borgmästaren Anatolij Sobtjaks högra hand, och ansvarade för stadens förbindelser utomlands.

Speciellt i Åbo hittar man personer med personliga minnen av Putin. Han besökte ofta staden, som var vänort till S:t Petersburg.

President Halonen och president Putin konverserar i Gullranda.
Bildtext President Putin och president Halonen i Gullranda i september 2001.
Bild: EPA

Putin ville också träffa sina gamla finländska bekanta när han som president för första gången besökte Finland i september 2001. Tarja Halonen hade valts till Finlands president året innan.

Putin och det finländska följet träffades vid Gullranda i Nådendal, den finländska presidentens sommarresidens. Åboborna var starkt närvarande den dagen, på Putins inbjudan hade flera dykt upp.

På plats var ärkebiskop John Vikström, konsult Anders Blom, verkställande direktör Esa Honka, ambassadör Markus Lyra, lokalpolitikern Aila Harjanne, inrikesminister Ville Itälä, informationssekreterare Matti Romppanen.

Också den numera avlidne riksdagsledamoten Jukka Mikkola samt den också avlidne borgmästaren Armas Lahoniitty var på plats.

Putin skröt om att han tacklats av Finlands ärkebiskop

President Putin figurerar gärna på bilder som en idrottsman, såväl på judobanan som i hockeyrinken. Han har också spelat ishockey med Finlands president Sauli Niinistö.

År 1994 spelade Putin fotboll i S:t Petersburgs lag mot ärkebiskop John Vikströms lag i Åbo.

Åtminstone enligt Putin själv bröt han nyckelbenet i matchen. Och inför president Tarja Halonen har Putin berättat om händelsen när han blev tacklad av Finlands ärkebiskop.

Så här brukar John Vikström berätta om händelsen:

– Jag tror att jag är den enda som har kunnat stoppa den här mannen med våld.

Han har brutit nyckelbenet av Vladimir Putin och fikat i Åbo med påven - John Vikström om sin färgstarka karriär

58:45

Den snart 92-årige Vikström var ärkebiskop i Finlands evangelisk-lutherska kyrka 1982–1998.

Ett fotbollslag poserar på ett gruppfoto på gräs i en hall.
Bildtext Ärkebiskop John Vikström presenterade detta foto för president Putin i Gullranda 2001. Matchen mellan ärkebiskopen och S:t Petersburg-laget ägde rum i Åbo 1994. Vladimir Putin i mitten av bilden på första raden.
Bild: Bo Strandén

Andra som deltog i matchen minns inte Putins skada.

– Han gömde det, på det sättet agerade han som en agent, säger Juhani Lavén som också deltog i matchen.

Lavén var på den tiden chef för Yle i Västra Finland.

– Putin var ingen skicklig spelare, men han var kvick, säger Lavén.

Hösten 2001 träffade John Vikström Putin i Gullranda. Då kom matchen på tal.

– Putin blev uppspelt, och ställde sig upp mitt på golvet, säger Vikström.

Putin bad Vikström känna på nyckelbenet och sa att det fortfarande inte läkt.

Statsminister Esko Aho: Jag visste inte att det var Putin

Putins låga profil på 90-talet påvisas av att det först senare gick upp för några av intervjupersonerna att de hade träffat Putin.

Så är fallet för Esko Aho som var statsminister 1991–1995. Han minns att Putin varit involverad i statsministerns möten två gånger, en gång i Helsingfors och en gång i S:t Petersburg.

– Jag minns inte att han skulle ha sagt något, jag har inte heller någon minnesbild av honom, säger Aho.

1994 reste statsminister Aho och en delegation från S:t Petersburg med tåg från Helsingfors till operan i Tammerfors.

– Om jag minns rätt var det Patarouva, huvudrollen spelades av Karita Mattila.

Putin sitter i en tågvagn.
Bildtext S:t Petersburgs borgmästare Anatolij Sobtjak och vice borgmästare Vladimir Putin på tåget på väg till Tammerfors 1994.
Bild: Esko Ahon kotialbumi

Från bilden som togs på tåget kunde Aho senare bekräfta att Rysslands framtida president också var där. Av de två männen på bilden var det borgmästare Sobtjak man hade tippat att skulle bli Rysslands ledare.

Man kan bara gissa om Putin redan då siktade på presidentskap. Han måste i varje fall ha varit mer ambitiös än vad man kunnat bedöma utifrån hans beteende.

Putin visste, som före detta agent för den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB, hur han skulle göra för att inte sticka ut.

Vladimir Putin fotograferad som en KGB-officer.
Bildtext Vladimir Putin arbetade som underrättelseofficer för KGB i Östtyskland, stationerad i Dresden, från 1985 till 1990.
Bild: AOP

Enligt en annan finländare som var politiskt aktiv under den tiden visade Putin egenskaper som hör en agent till. Han verkade observant följa med det som sades. Medan andra drack alkohol drack Putin vatten. Han var allvarlig, och skämtade inte.

Patriotism var enligt den dåtida politikern något som Putin redan då utstrålade starkt.

Men Putin gav inga tecken på aggression. Tvärtom verkade det som att han sökte kontakter västerut, och betraktade Finland som vänligt.

– Han kändes som en helt annan person än han är nu, säger den dåtida politikern.

Ambassadör Markus Lyra: Putin var noggrann och effektiv

Åbos tidigare borgmästare Juhani Leppä har beskrivits som den finländare som känner Putin bäst. Han tackade nej till en intervju med Yle.

Markus Lyra, som tjänstgjorde som Finlands ambassadör i Moskva på 1990-talet, hade också mycket med Putin att göra. Han lärde känna Putin när han tjänstgjorde som generalkonsul i S:t Petersburg i början av 90-talet, ungefär samtidigt som Putin blev borgmästaren Anatolij Sobtjaks högra hand.

– Jag tänkte att jag borde lära känna killen, så jag bjöd honom på lunch. Han talade öppet om sin bakgrund, till exempel att han varit KGB-representant i DDR.

DDR är en förkortning för Deutsche Demokratische Republik, alltså Östtyskland som det hette före Tyskland återförenades vid kalla krigets slut.

Som vice borgmästare skötte Putin stadens utrikesförbindelser. Lyra ansvarade å sin sida bland annat för att se till att finländska företag behandlades rättvist. Den upptagna Sobtjak uppmanade i allmänhet finländarna att vända sig till Putin.

– Följaktligen träffade jag honom väldigt ofta, säger Lyra.

Lyra flyttade till Moskva som ambassadör 1996. Där stötte han på Putin av en slump på gatan. Vid den tidpunkten arbetade han i den ryska presidentadministrationen.

Männen bestämde sig för att träffas. Putin besökte ambassaden över en middag och tillhörande bastu. De hade några liknande möten i Moskva.

Lyra besökte även Ryska federationens säkerhetstjänst FSB:s högkvarter i Moskva 1998 när Putin hade blivit chef där.

– Det var det sista längre mötet, säger Lyra.

Collage av tre bilder med Vladimir Putin. I den första spelar han hockey, i den andra är Putin i cockpiten på en ubåt och i den tredje, bar överkropp, med en stor fisk.
Bildtext Putin har byggt upp en bild av en machoman som kan allt. På bilderna spelar Putin hockey i Sotji 2021, dyker nära Suursaari 2019 och fiskar i Sibirien 2017. Enligt Markus Lyra var Putins fysiska tillstånd slående redan på 90-talet.
Bild: Alexei Nikolsky, Alexei Druzhinin / AOP

Putin gick vidare från FSB för att bli premiärminister 1999. Lyra beskriver 90-talets Putin som trevlig, vänlig och direkt. Putin gav inte intryck av att vara en person som senare skulle bli fientlig mot väst och styra sitt land med järngrepp.

– Jag märkte inget konstigt med honom.

Lyra påminner om att Putin var den enda framstående ryska politikern som bjöd tillbaka på lunch. Putin kunde dock inte beskrivas som en särskilt pratsam person.

– Han var lite som en finländare i och med att han inte sa så mycket. När man frågade så svarade han.

Han beskriver Putin på den tiden som punktlig, effektiv och pålitlig. När Sobtjak talade lovade han guld och gröna skogar, men Putin var annorlunda.

– Putin förstod hur det västerländska systemet fungerar. Jag fick intrycket att han förstod hur Ryssland också borde fungera.

Jeltsin talar och Putin lyssnar. Männen bär mörkgrå kostymer. Jeltsins slips har ett rutmönster, Putins slips har ett prickmönster. I bakgrunden syns en julgran och den ryska flaggan.
Bildtext Den 31 december 1999 meddelade president Boris Jeltsin att han skulle avgå från ämbetet och att premiärminister Vladimir Putin skulle utses till tillförordnad president för Ryska federationen. Putin valdes till president i mars 2000.
Bild: epa/All Over Press

Verkställande direktören Esa Honka skämde bort Putin med jacuzzi och champagne

Putin intresserade de finländska affärsmännen eftersom det var känt att han öppnade dörrar för utlänningar i S:t Petersburg. Till skillnad från många andra utlänningar gillade Putin att bada bastu.

Hansaprints vd Esa Honka välkomnade Putin till företagets bastu i Åbo 1992. Syftet var att marknadsföra sin verksamhet i S:t Petersburg.

Hansaprint tryckte S:t Petersburgs telefonkataloger, och nu ville företaget infoga stadens kartor i katalogerna.

Också den ryske generalkonsuln och Åbos borgmästare var på plats, men bara Honka och Putin gick i bastu.

Männen talade tyska i bastun, ett språk Putin kunde väl efter att ha arbetat i Östtyskland.

– Bara vanligt småprat. Han berättade något om tiden i Tyskland, men inte så mycket om KGB-sidan, säger Honka.

Sedan tog vd:n Putin till jacuzzin och gav honom ett glas champagne.

– Jag sa att jag ska höja vattentemperaturen, som nu är 37 grader, med en halv grad var femte minut tills han ger tillstånd. Det skrattade han åt. När jag hade höjt en halv grad sa han att vi nog skulle få de där kartorna.

Vi satt vid middagsbordet i badrockar och förhandlade.

– Han var allvarlig och skarp, han skämtade inte. Något tillbakadragen, mer av en lyssnare än en initiativtagare, säger Honka.

En man talar i en festsal.
Bildtext Hansaprints vd Esa Honka (andra till vänster) talar på S:t Petersburgs Astoria Hotel vid lanseringen av stadens företagstelefonkatalog i början av 1990-talet. Vladimir Putin står längst till höger.
Bild: Esa Honka

Totalt träffade Honka Putin omkring tio gånger, vanligtvis i S:t Petersburg när det skulle lanseras telefonkataloger. Senast Honka träffade Putin var 2001 i Gullranda dit Putin bjöd in sina bekanta finländare.

Honka minns att Putin där sa att han hade gett upp sitt sommarresidens på Karelska näset eftersom han inte längre kunde vara där i fred. Hundratals från presidentens personal kom alltid dit.

Den ryske presidenten sitter bakom ett skrivbord i mörk kostym och vinröd slips. I bakgrunden kan man se två ryska flaggor.
Bildtext Den 24 februari 2022 höll president Putin ett tv-tal där han meddelade att Ryssland hade inlett en militäroperation i Ukraina.
Bild: Venäjän presidentin lehdistötoimisto / Stella Pictures / AOP

Finländare är överraskade av Putins förändring

Den tidigare ambassadören Markus Lyra säger att man under 1990-talet och början av 2000-talet i diplomatiska kretsar trodde att Putin kunde vara en ledare som skulle reformera Ryssland i västerländsk riktning.

På den tiden hade Lyra inte kunnat föreställa sig hur Putin skulle agera senare.

– Den här förändringen har helt överraskat mig. Jag har tänkt som så att han kanske trots allt blev besviken på väst, började tycka att Ryssland hade behandlats orättvist, och blev bitter.

Vladimir Putin och Kim Jong-un öga mot öga i närbild.
Bildtext President Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffades i september 2023 vid rymdcentret Vostotjnyj i ​​ryska Fjärran Östern.
Bild: Vladimir Smirnov / AFP

Ärkebiskop Vikström säger att Putin var en öppen och trevlig samtalspartner när de träffades i Gullranda 2001. Däremot förde de inga djupare eller andliga samtal.

– Jag vet inte vad som har legat under ytan.

Vikström vet inte vad han skulle säga till Putin nu om de träffades igen.

– Jag tror att jag skulle ha svårt att föra någon rimlig diskussion med honom i det här läget.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel: ”Taidan olla ainoa, joka on voimakeinoin pystynyt pysäyttämään tämän miehen” – nyt puhuvat arkkipiispa ja Putinin muut vanhat suomalaiset tutut