Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kompromiss om tillfällig budgetlösning nådd i USA:s kongress – en nedstängning av den amerikanska statsapparaten undviks

Kevin McCarthy pratar till media, i bakgrunden en grupp fotografer.
Bildtext Republikanska talmannen Kevin McCarthy lyckade nå en kompromiss med demokraterna.
Bild: IMAGO/Cover-Images/ All Over Press

Den amerikanska kongressen har godkänt en tillfällig budgetlösning som gäller i 45 dagar. Förslaget innehåller mer inhemsk katastrofhjälp men inga pengar till Ukraina.

Washington DC

Bara några timmar innan den amerikanska statsapparaten hotades av en nedstängning godkände den amerikanska kongressen en kompromiss som skjuter upp det slutgiltiga budgetbeslutet i 45 dagar.

Representanthuset där Republikanerna har majoritet godkände budgetförslaget efter att den republikanske talmannen Kevin McCarthy böjde sig för demokraternas vilja och släppte betydande krav på nedskärningar.

Lagförslaget antogs med rösterna 335 mot 91. En majoritet av republikanerna och alla demokrater förutom en stödde kompromissen.

Utan budget hade vissa myndigheter tvingats stänga ner

Senare på lördagen gav även senaten, där demokraterna har majoritet grönt ljus till det provisoriska budgetförslaget med rösterna 88–9.

Deadline för en uppgörelse var vid midnatt Washington DC-tid, det vill säga klockan sju på söndagsmorgon finskt tid, då det nya budgetåret inleds i USA.

Utan en tillfällig budget hade vissa statliga myndigheter tvingats stänga ner och flera miljoner statligt anställda blivit tvungna att vänta på sin lön tills kongressen godkänner den nya budgeten.

Oklart hur det går med Ukrainastödet

Det nu godkända budgetförslaget innehåller en post på 16 miljarder dollar för inhemsk katastrofhjälp. Men inkluderar inga pengar till Ukraina.

Vita huset, kongressens demokrater och många republikaner i senaten har krävt en budgetpost som innehåller ekonomiskt stöd till Ukraina eftersom nuvarande finansiering kommer att ta slut i början av oktober.

Omröstningen i senaten drog ut på tiden i lördags efter att av den demokratiska senatorn Michael Bennet från Colorado krävde löften om att stödet till Ukraina inte avbryts.

Enligt källor till amerikanska public service radiobolaget NPR kommer Vita huset att lägga fram ett nytt lagförslag som inkluderar Ukrainastödet inom kort.

President Joe Biden uppmanade på lördagen talman Kevin McCarthy att backa en lagstiftning och fortsätta att stödja kriget i Ukraina.

– Vi kan inte under några omständigheter tillåta att amerikanskt stöd till Ukraina avbryts. Jag förväntar mig fullt ut att talmannen kommer att behålla sitt engagemang för Ukrainas folk och säkra det stöd som behövs för att hjälpa Ukraina i detta kritiska ögonblick, sa Biden.

Interna stridigheter orsakade budgetkris

Den främsta orsaken till det pågående budgetgrälet är interna stridigheter inom den republikanska gruppen i representanthuset.

Republikanerna har en knapp majoritet i representanthuset.

Partiet har vanligtvis bara råd att förlora fyra röster från det egna ledet för att få igenom lagförslag utan stöd från demokraterna.

På grund av den bräckliga majoriteten är ett litet antal högerrepublikaner ofta tungan på vågen och kan hålla hela partiet som gisslan.

Den radikala högerfalangen vill se stora nedskärningar av statsbudgeten, de vill dessutom skära i olika bidrag samt slopa det amerikanska biståndet till Ukraina för att istället satsa pengar på att skärpa bevakningen av gränsen mot Mexiko.

”Det här var en seger för det amerikanska folket”

Den radikala falangen med kongressledamot Matt Gaetz från Florida i spetsen är väldigt kritisk till talman Kevin McCarthy.

”Gaetz har hotat att fälla talmannen i en omröstning ifall han gör en kompromiss med demokraterna, vilket nu skedde.

Efter omröstningen i lördags fick talman McCarthy en fråga om han nu är oroad för sitt jobb.

– Vet du vad, om någon vill avsätta mig som talman bara för att jag är den enda vuxna i rummet, så fortsätt och försök.

McCarthys motpart, demokraternas ledare i representanthuset Hakeem Jeffries, sa att kompromissen var viktig.

– Det här var en seger för det amerikanska folket och en fullständig och total kapitulation av högerextremister som under hela året försökt kapa kongressen.

Budgetgräl är återkommande i den amerikanska kongressen. Den längsta nedstängningen hittills ägde rum när Donald Trump var president. Då var den amerikanska statsapparaten pausad i 35 dagar.

Nu har kongressen 45 dagar tid att komma överens om en varaktig lösning, om inte hotas statsapparaten av nedstängning i november.

Källor, NPR, New York Times, Washington Post, CNN