Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det rysksinnade populistpartiet tog hem segern i parlamentsvalet i Slovakien

Uppdaterad 01.10.2023 06:25.
Robert Fico står och håller tal.
Bildtext Robert Fico borde nu klara av att bilda en koalitionsregering med partier som vill fortsätta hjälpa Ukraina.
Bild: EPA-EFE

Vänsterpopulistiska SMER är segrare i parlamentsvalet i Slovakien. Inför valet såg det ut som att de västorienterade socialliberalerna hade chans att vinna.

När drygt 98 procent av valdistrikten var klara med rösträkningen i gårdagens förtida parlamentsval hade SMER fått 23,42 procent av rösterna mot 16,75 procent för Progressiva Slovakien (PS). Röster gick också till småpartier.

Det vänsterpopulistiska SMER-partiet under ledning av tidigare premiärministerns Robert Fico hade toppat opinionsundersökningarna med omkring 20 procent av väljarstödet.

Alldeles i slutskedet inför valet hade PS-partiet ändå tagit förstaplatsen med liten marginal i några undersökningar.

Eftersom inget parti uppnår en majoritet i parlamentet borde en kolaitionsregering kunna bildas i landet, något som har förutspåtts bli svårt eftersom de två huvudpartiernas politiska syn skiljer sig åt så mycket.

Ficos vallöfte: Slovakernas hjälp till Ukraina upphör

I och med SMER:s valseger väntas det bli en ändring på Slovakiens officiella inställning till Ryssland, biståndet till Ukraina samt till EU:s sanktioner mot Ryssland. Fico har sagt att sanktionerna mot Ryssland borde slopas.

Fico lovade väljarna inför valet att det blir ett slut på den militära hjälpen till Ukraina om hans parti vinner valet.

Slovakien har hittills visat ett starkt stöd för Ukraina sedan det ryska storanfallet inleddes. Landet har tagit emot över 100 000 ukrainska flyktingar och sänt såväl S-300 luftvärnssystem som MigG-29 jaktplan till sin östra granne.

Fico anser vidare att det inte kan bli aktuellt med varken EU- eller Nato-medlemskap för Ukraina.

Källa: AP, Reuters