Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Höstvädret är här efter en ovanligt varm septembermånad

Gula höstlöv på en björk framför en sjö.
Bildtext Första oktober kommer med höstväder.
Bild: Juha Kokkala / Yle

Första oktober kommer med en ny höstlig väderfas. Det blir kyligare i och med kalla vindar norrifrån.

Det milda höstvädret håller sakta på att övergå till en mer höstlig vädertyp. Under den närmaste veckan sjunker temperaturen lite dag för dag.

Septembermånad har varit exceptionellt varm, bekräftar Yles meteorolog Matti Huutonen.

Enligt Huutonen är det för tidigt att uttala sig om eventuella värmerekord i september, men sådana är nog alldeles möjliga i och med att temperaturavvikelserna har varit så pass många runt om i landet.

– I en stor del av Finland har det varit 3–4 grader varmare än i genomsnitt, i Lappland är det frågan om 2–3 grader över det vanliga och i nordligaste Lappland cirka 1,5 grader, säger Huutonen till Yle Uutiset.

I fredags uppmättes somriga 19,9 grader i Kouvola och i går var det 18,1 grader varmt i Pyttis. Det är mycket för att vara de två sista dagarna av höstmånaden september, konstaterar meteorologen.

Lågtrycket ger plats för kyliga vindar

Från och med i dag blir vädret småningom mer höstlikt med regn och kyligare vindar.

Lågtrycket förflyttar sig österut och medför regn i de mellersta och norra delarna av Finland.

Vid kusten är det fortsättningsvis rätt milt i början av veckan.

Enligt Meteorologiska institutet stiger temperaturen ännu på måndag och tisdag till cirka 15 grader vid sydkusten och till cirka 12 grader i Vasatrakten.

I morgon måndag är det mest sol och uppehåll i söder och väster, men det är några grader kallare än tidigare. I norr sjunker dagstemperaturen på sina håll till fem grader.

I mitten av veckan blir det regn också i södra Finland och temperaturen sjunker ytterligare med några grader.

I Österbotten blir det betydligt kallare från och med mitten av veckan, på fredagen är det cirka sju grader och regn i bland annat Jakobstad.

För nästa veckoslut utlovas i detta skede sol och uppehåll med cirka 10 grader i huvudstadsregionen, i Åbo och Vasa ser lördagen ut att bli solig men söndagen blir en regndag.