Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ott Tänak dominerar i Chile – Kalle Rovanperä fastnade bakom WRC-debutant och drog paralleller till tv-spel: ”Kändes som att någon kastade bananer och rökbomber på oss”

Kalle Rovanperä var tvungen att köra i ett dammoln - Spela upp på Arenan

Regerande världsmästaren Kalle Rovanperä har haft svårt att hänga med i täten tempo i det chilenska VM-rallyt. Belgiern Gregoire Munster förstörde hans chanser under lördagens sista specialsträcka.

Munster gör sin första tävling i WRC-klassen i Chile. Han hade stora problem under den avslutande sträckan och efter att han snurrat runt på vägen var han tvungen att byta däck. Ford-föraren tappade flera minuter innan han gasade i väg igen.

Munster insåg inte att Kalle Rovanperä var i antågande, vilket ledde till att finländaren körde mer än halva specialsträckan i bakhasorna på belgaren.

– Det var som att spela Super Mario Kart. Det kändes som att någon kastade bananer och rökbomber på oss hela tiden. Vi körde i ett dammoln och tappade en massa tid. Få se hur mycket vi får kompenserat, säger Rovanperä med glimten i ögat efter målgången.

Teemu Suninen jagas av stallkamraten

Kalle Rovanperä var över 40 sekunder långsammare än Ott Tänak på den sista sträckan. Men precis som han anade så fick han en kompensation på 22 sekunder för att han inte kunde göra sig rättvisa med Munster framför sig.

– Bakdäcken var helt slut. Sen träffade jag dikeskanten vilket ledde till punktering. Jag hoppas jag inte störde Kalle alltför mycket, konstaterar Munster som ligger på 16:e plats i tävlingen.

Rovanperä, som toppar VM-serien, ligger på femte plats i rallyt. Han främsta konkurrent i kampen om VM-titeln, stallkamraten Elfyn Evans, är fyra.

Esten Ott Tänak har det väl förspänt inför de sista fyra specialsträckorna. Han leder rallyt med nästan en minut till godo på tvåan Teemu Suninen.

– Det här var en bra dag. Allt har gått vår väg, säger Tänak.

Teemu Suninen har goda förutsättningar att tangera sin bästa placering i ett VM-rally. Han var tvåa i VM-rallyt på Sardinien 2019 och har ett försprång på 13,9 sekunder till trean Thierry Neuville.

– Det var svårt att avgöra hur mycket däcken slits. Jag körde eventuellt lite väl försiktigt. Men andra halvan var bra och tävlingen är inte över, säger Suninen.

VM-rallyt i Chile efter 12/16 specialsträckor

1. Ott Tänak, Ford 2.36.16,2
2. Teemu Suninen, Hyundai +58,3
3. Thierry Neuville, Hyundai +1.12,2
4. Elfyn Evans, Toyota +1.22,9
5. Kalle Rovanperä, Toyota +2.02,2

VM-rallyt i Chile, tidtabell

Söndag
ss 13 13,20 km kl. 14.07
ss 14 13,86 km kl. 15.05
as 15 13,20 km kl. 17.40
ss 16 13,86 km kl. 19.15

Diskussion om artikeln