Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet testade presidentvalskandidater och utsåg sedan Stubb

Samlingspartiet testade i tysthet fem olika presidentkandidater innan partiet till slut utnämnde Alexander Stubb. Det här gjordes genom en enkät beställd av partiordförande, statsminister Petteri Orpo.

Enligt Yle uutisets uppgifter klarade sig Stubb bäst mot presumtiva motkandidater från andra partier. Därefter meddelade Orpo att Stubb är hans favorit.

Enkäten som gjordes i juli besvarades av ungefär tusen finländare. Resultaten har inte publicerats.

De möjliga kandidater som nämndes i enkäten var förutom Stubb försvarsminister Antti Häkkänen, utrikesminister Elina Valtonen, EU-parlamentariker Petri Sarvamaa och konsultföretagsvd:n Risto E.J. Penttilä.

Inrikes

Olkiluoto 3 producerar el igen

Nu producerar den tredje reaktorn vid kärnkraftverket i Olkiluoto el igen.

Vid 20.30-tiden i kväll kunde man på Industrins krafts hemsida se att reaktorn igen var kopplad till elnätet och att elproduktionen långsamt började stiga.

Det var på onsdagseftermiddagen som något gick fel under ett test och elproduktionen vid reaktorn stoppades.

Efter det uppskattades det att reaktorn skulle producera el igen i eftermiddags, men starten sköts fler gånger upp.

Tajt omröstning om chefredaktören Maria Pettersson: Inget förtroende

Journalisten-tidningens chefredaktör Maria Pettersson har inte längre Journalistförbundets fullmäktiges förtroende.

Förbundets fullmäktige röstade om frågan i dag på torsdag och rösterna föll 33 emot och 32 för. En person röstade blankt.

Resultatet kan ses som ett ställningstagande, men det är inte juridiskt bindande eftersom det är förbundets styrelse och inte fullmäktige som fattar beslut om anställningarna.

Styrelsen beslöt i går på sitt möte att klandra Pettersson för hennes agerande, men bedömde samtidigt att hon får fortsätta på chefredaktörsposten.

Pettersson har bett om ursäkt för att hon i sin fackbok Suomen historian jännät naiset, där hon skriver om historiska kvinnor, inte har citerat andra verk enligt god sed.

Upphovsrättsrådet bedömde i ett utlåtande tidigare i höstas att Pettersson brutit mot god sed när det gäller hur hon använt och citerat andra forskares vetenskapliga artiklar i boken.

Källor: STT, Journalistförbundet