Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Jag upplever inte att motståndet är personligt” – Annica Smeds blir pastor i Karleby svenska församling

Uppdaterad 01.10.2023 17:02.
kvinna på strand.
Bildtext Man vill tro att vi som kristna ska kunna dela församling trots att vi inte har likadana åsikter och tankar om allt, tänker sig Annica Smeds.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Annica Smeds blir den första kvinna att jobba som pastor i Karleby svenska församling. Hon vet att det finns olika åsikter i frågan men ser fram emot jobbet i församlingen som hon ser som livfull.

Smeds har jobbat som diakon i ett par omgångar i församlingen så platsen är bekant. En del av församlingsmedlemmarna välkomnar henne med öppna armar, andra anser att kvinnor inte ska vara präster.

– Jag känner mig ganska lugn. Säkert kommer det reaktioner men jag tror ändå det blir hanterbart, säger Smeds.

Hon gillar att det finns många aktiva medlemmar i församlingen och vill gärna möta många olika människor.

– Jag vill finnas till för människorna och kunna möta dem i den situation de är.

Ett kall som bara blev starkare

Smeds började studera teologi redan efter gymnasiet, men så kom andra saker emellan. Nu senast har hon jobbat som religionslärare i Jakobstads gymnasium. Beslutet att slutföra studierna och faktiskt bli präst har vuxit fram under de senaste åren.

– Jag har helt enkelt upplevt ett kall som har blivit starkare och starkare, mycket vägledning med kurser som skulle bli klara och det har helt enkelt fallit på plats, säger Smeds.

Smeds utgår från att det finns utrymme för olika personer, både män och kvinnor att dela Guds ord och genom det tjäna Gud och församlingen.

– Jag är medveten om att vi har olika åsikter inom kyrkan, saker vi tänker olika kring och tolkar olika. Men jag kan inte annat än tro att vi ändå ska kunna fungera tillsammans och kunna fokusera på det som är viktigt, evangeliet, vad Gud har gjort för oss, frälsningen, det Jesus har gjort.

Kvinna sitter på en bänk vid havet.
Bildtext Annica Smeds bor i Kronoby, hon har man och tre barn varav två är utflugna medan minstingen som är 16 år ännu bor hemma.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

En av de som tycker att prästämbetet hör till män är Trygve Borg i församlingsrådet, men han betonar att det inte är fråga om att ha nå något emot en person, utan att det handlar om hur man ser på Bibeln.

Tar du det personligt? Det är ändå du som börjar jobba där?

– Jag tycker hittills att jag har klarat av att inte ta det personligt och jag hoppas kunna fortsätta tänka så, säger Smeds.

Hur klarar man det?

– Jag är medveten om problematiken från tidigare och vet att det inte bara är i den här situationen som det har varit aktuellt. Så på det sättet är det inte bara mig det berör.

Samtidigt finns det också de som ser fram emot och har väntat länge på att en kvinna ska bli pastor i församlingen.

– Ja och det gläder mig att få den positiva responsen.