Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojobon Noora Honkala tvåa i grekiskt ultralopp

Ultralöparen Noora Honkala, 31 år, kom tvåa i det internationella ultralånga loppet Spartathlon under veckoslutet. Loppet mäter 245,3 kilometer från Aten till Sparta i Grekland.

Segern i damklassen gick till amerikanen Jacquelin Camille Herron på rekordtiden 22.35,25. Noora Honkala löpte i mål på tiden 23.22,56. Finländaren Satu Lipiäinen var trea, 23.48.28.

I herrklassen var greken Fotis Zsimopoulos överlägsen och vann på den nya rekordtiden 19.55,02. Han slog tvåan Simen Holvik från Norge med över två timmar. Holviks tid var 22.17,17.

Nittionio löpare slutförde loppet. Tävlingen ordnades första gången år 1983.

Noora Honkala har det finska rekordet i 24 timmars löpning. Tidigare hade hon flera finska rekord på ultralånga distanser, men Satu Lipiäinen har slagit Honkalas rekord under de två senaste åren.

Relaterat

Nathalie Blomqvist i Finlands lag till terräng-EM – tidigare skidåkaren Susanna Saapunki deltar också

Finland deltar med åtta idrottare i EM i terränglöpning. Tävlingarna arrangeras i Bryssel den 10 december.

IK Falkens Nathalie Blomqvist är den enda SFI-idrottaren i truppen. Blomqvist var tvungen att avbryta i de nordiska mästerskapen i Reykjavik på grund av svindel förra veckan.

Hon säger i en intervju för Yle Sporten att hon repade sig snabbt och ser fram emot EM-tävlingarna. Hennes mål är att förbättra på den åttondeplats hon knep i fjol.

På damsidan representeras Finland av Johanna Peiponen och Susanna Saapunki. Saapunki är en före detta landslagsåkare i längdåkning men de senaste åren har hon koncentrerat sig på bergslöpning.

Finlands trupp till terräng-EM:

Damer (9 km): Johanna Peiponen, Susanna Saapunki.
Damer under 23 år (7 km): Nathalie Blomqvist IK Falken, Ilona Mononen, Liina Winborn.
Herrar under 23 år (7 km): Mustafe Muuse, Santtu Heikkinen, Niko Putkinen.

Caster Semenya satsar inte på idrottskarriären längre – fokuserar på rättsliga kampen

Med två OS- och tre VM-guld på 800 meter är Caster Semenya en av de största medeldistanslöparna genom tiderna.

Men sydafrikanskans karriär har skuggats av höga medfödda testosteronvärden. År 2018 stoppades 32-åringen från tävlan och överklagan till olika instanser har inte ändrat på beslutet.

Nu berättar Semenya att det inte längre är aktuellt med comeback, trots att hon fortsatt med träningen.

– Min sista chans att vinna i OS var 2016 – Paris (2024) är inte mitt mål.

– Det handlar mer om att vinna mina strider mot myndigheterna och att kämpa för det som är rätt, säger Semenya till nyhetsbyrån Reuters.

I somras fick hon rätt i Europadomstolen, i motsats till domarna från Cas och högsta domstolen i Schweiz. Europadomstolens beslut kan ännu överklagas och har ingen praktisk betydelse för World Athletics regelverk.