Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se drömskotten som gav KuPS segern i cupfinalen – där prissumman är mindre än hälften av herrarnas: ”Handlar om matematik”

Programmet är inte längre tillgängligt
Gentjana Rochi i grym form då KuPS krossade HJK i cupfinalen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Utmanaren HJK hade lyckats slå ligaledande KuPS i dubbla repriser i år. I cupfinalen hade man inte en chans. Det här har vi väntat länge på, säger Kuopiolagets fyramålsskytt Gentjana Rochi.

Precis som i fjol är det KuPS och HJK som utgör toppduon i Nationella ligan.

Landets två för tillfället bästa lag drabbade samman också i cupfinalen. På Olympiastadion var det tydligt vilket av dem som är det bättre.

I KuPS finns spelmotorn Lavdije Begolli som kreatör på mittfältet. Ovanför henne pangar Gentjana Rochi in bollarna notoriskt. Och på vänsterflanken hittas landslagsdamen Anni Hartikainen som ett outröttligt expresståg.

Det var de två sistnämnda som var segerarkitekter då KuPS-damerna säkrade sitt första cupguld.

– Vi har varit med om mycket med det här laget. Det blev ett uttåg i Europa, som vi lyckats resa oss från. Den här veckan har sett urstark ut på träningarna och det syntes på planen i dag, säger KuPS-lotsen Pauliina Miettinen till Yle Sporten.

Rochi höll lekstuga

Hartikainen var den som inledde målskyttet halvvägs in i första halvlek. Gentjana Rochi var i sin tur finalens gigant.

Den nordmakedonska målspottaren hade i princip punkterat finalen innan paus med två klassmål. Då HJK aldrig fick till någon större kraftsamling i andra halvlek passade Rochi på att näta två gånger till.

– Det här var den enda titeln jag saknade i Finland, ler Rochi belåtet efter målshowen.

Pauliina Miettinen pekar mot himlen.
Bildtext Häromåret tvingades Pauliina Miettinen pausa tränarkarriären på grund av kampen mot cancern. I sommar återvände hon till hemstaden – och nu är dubbeln nära för KuPS.
Bild: Lehtikuva

HJK, finalförlorare i cupen även i fjol, inledde matchen piggt med bland annat en ribbträff. Men korthuset rasade då motståndarna visade vad effektivitet handlar om.

Särskilt det första målet var en groda från Helsingforslagets försvar. Anni Hartikainens inspel tog en touch på en back och slank in genom en lite för stor öppning i det främre hörnet av Annika Laihanens mål.

– Vi släppte in väldigt enkla mål. Det var lite oklart med balansen på planen och ett lag som KuPS hugger på ytorna som är öppna, konstaterar Linda Nyman, som sprang i en knapp timme på Helsingforslagets mittfält.

Dubbeln nära

I Kuopio skriver man om historieböckerna efter dagens final. Den 100-årsjubilerande föreningen saknade en cuptitel på damsidan.

– Det här är jättefint efter alla våra svårigheter. Det värmer mig personligen, samtidigt som jag är glad att klubben fått sin första cuptitel.

– Det kunde inte vara bättre, siffrorna är tydliga, menar Miettinen, som hoppade in som tränare för några månader sedan då Ollipekka Ojala steg åt sidan av hälsoskäl.

Gentjana Rochi och Pauliina Miettinen poserar med cuppokalen.
Bildtext Tränaren Pauliina Miettinen ville få upp intensiteten hos spelarna till cupfinalen. Gentjana Rochi (till vänster) svarade med fyra finalmål.
Bild: All Over Press

Med sex poäng ned till just HJK då det är tre omgångar kvar av ligan talar mycket för att det blir en dubbel för hennes lag i år. Samtidigt var förutsättningarna inför dagens final inte så solklara – HJK hade vunnit två av säsongens tre möten inför matchen.

För Miettinen handlade förberedelserna om att skruva upp spelarnas energinivåer.

– Vi var tvungna att ändra på vårt spel från den förra förlustmatchen mot HJK. Spelarna tog emot det väl.

– Energi var prioritet nummer ett – och det märktes redan på träningarna. Energin i spelet är antingen något som tar en långt eller som förstör.

Klart mindre prissumma

Cupguldet ger Kuopioklubben en peng på 20 000 euro.

Det är klart mindre än herrvinnarnas pott på 50 000 euro. För herrmästarna väntar dessutom hundratusentals extraeuron tack vare Europaspelet.

– Man måste komma ihåg att det korrelerar med deltagarmängden och anmälningsavgifterna som tillkommer. På herrsidan är också Regions- och Roots Cup betydligt större, förklarar förbundets utvecklingschef Tomi Leivo-Jokimäki.

– Det blir helt enkelt betydligt färre matcher på damsidan, det handlar om matematik.

I fjol gick man tillbaka till det traditionella cupformatet på herrsidan och i år var det damernas tur. Det resulterade i rekordmånga deltagande lag i form av 64 stycken, jämförelsevis spelade 333 lag i herrcupen.

– Vi är jättenöjda över hur damernas finska cup utvecklats. Lagrekordet tyder på att vi lyckats och dessutom finns det tillväxtpotential.

Finska cupen för damer, resultat

KuPS–HJK 5–0 (3–0)

24' Anni Hartikainen 1–0
32' Gentjana Rochi 2–0
44' Rochi 3–0
78' Rochi 4–0
79' Rochi 5–0

KuPS: Satu Pitkänen; Emmi Siren, Liina Nora, Emma Santamäki, Anni Hartikainen (86' Niitty Hahl); Ana Paula Silva Santos, Oona Siren, Yuuka Kurosaki (86' Anni-Maija Kauppila); Lavdije Begolli (77' Wilma Forsblom); Aino Kröger (62' Roosa Ariyo), Gentjana Rochi (86' Nanna Savolainen).
HJK: Annika Laihanen; Mimmi Nurmela (85' Ria Karjalainen), Maaria Roth, Helmi Raijas; Lotta Kalske (69' Peppi Kontturi), Linda Nyman (56' Daniela Tolonen), Tuuli Enkkilä (85. Elisa Ikonen), Jenna Topra, Iina Salmi; Lotta Lindström, Milja Kiviranta (56' Lilli Halttunen).

Publik: 1 382

Videokälla: Ruutu

Diskussion om artikeln