Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Orpo: Vårdcentralernas inhyrda läkare får oskäligt höga löner

Petteri Orpo står utomhus och talar.
Bildtext Statminister Petteri Orpo svarade på journalisternas frågor i Yle Radio Suomis radiosändning, Statsministerns frågetimme.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Statsminister Petteri Orpo kommenterade regeringens låga förtroendesiffror och det krisande läget inom vården.

Äldreomsorgstjänsterna befinner sig just nu i ”ett mycket kritiskt läge”, sa Orpo på statsministerns frågetimme som sändes i Yle Radio Suomi.

Personalbristen tvingar välfärdsområdena att betala stora summor pengar för inhyrd arbetskraft. En inhyrd läkare kan få till och med dubbelt högre lön jämfört med vad en ordinarie anställd får.

Regeringen utreder hur man kunde ingripa i situationen. Orpo fick frågan om välfärdsområdena lämnas ensamma i att försöka lösa problemet med de höga lönekostnaderna.

Orpo säger sig förstå att mindre vårdcentraler har svårare att rekrytera personal och att deras vårdanställda har en större arbetsbörda, vilket gör dem mindre attraktiva som arbetsgivare.

– Inte tycker jag heller om det fenomenet. Samtidigt som det inte finns pengar för äldreomsorgen går det pengar till oskäligt höga löner, sa Orpo.

Orpo säger att man borde ser över om det utbildas tillräckligt med vårdpersonal.

Ingen tilläggstid för välfärdsområdena

Välfärdsområdena måste enligt lagen täcka sina budgetunderskott inom tre års tid, annars riskerar de att hamna i ett utvärderingsförfarande som kan leda till att de slås ihop med andra områden.

Orpo tycker ändå att det inte är aktuellt att ge områdena tilläggstid för att få sina budgetar i balans, någonting som till exempel Centern föreslår i sin interpellation.

– Jag tycker det är viktigt att det finns ekonomiska incitament, sa Orpo.

Orpo: Rasismdiskussionen har skadat regeringens förtroende

På lördagen publicerades en enkät som visar att nästan varannan finländare misstror regeringens förmåga att styra landet.

Den nuvarande regeringen får sämre betyg än de två föregående. Orpo fick frågan om varför det är så.

– Jag tror att sommarens händelser med rasismdiskussionerna som förts inom regeringen påverkar. Vi har också en tydligt borgerlig regering i Finland. Det är en ny konstellation som säkert delar åsikter, sa Orpo.

Orpo säger att han tror på regeringens politik. Han säger att reformerna är förankrade i de värderingar som fick gehör i valresultatet och att landet kommer att vara i en bättre situation om fyra år.