Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet slog till mot PKK-baser i norra Irak efter att Ankara utsatts för en självmordsattack

Uppdaterad 01.10.2023 23:18.
Flera beväpnade soldater framför utryckningsfordon.
Bild: EPA-EFE

Turkiets försvarsministerium meddelade på söndag kväll att dess stridsplan genomfört räder mot misstänkta kurdiska rebellmål i norra Irak. Åtgärden vidtogs efter att en regeringsbyggnad i Ankara utsatts för en självmordsattack tidigare på dagen.

I ett ministeruttalande sägs det att ett 20-tal mål anknutna till Kurdistans arbetarparti PKK förstördes i flygoperationen.

Målen uppges ha varit bland annat grottor, skyddsrum och depåer.

Den turkiska militären genomförde flyganfall mot PKK-baser i Gara, Hakurk, Metina och Qandil, sägs det i uttalandet.

Tidigare under söndagen detonerade en självmordsbombare en sprängladdning nära en ingång till inrikesministeriet i Ankara. Två poliser skadades.

PKK säger sig stå bakom attacken i Ankara

En nyhetssajt som står nära Kurdistans arbetarparti PKK:s militanta grupp säger att det var en PKK-grupp som utförde bombattacken i Ankara.

I rapporten på ANF News webbplats sägs det att ”en uppoffrande aktion genomfördes mot det turkiska inrikesministeriet”.

En självmordsbombare utlöste en sprängladdning, och en annan person som deltog i attacken dödades vid skottväxling med polisen.

Turkiska myndigheter betraktar sprängdådet som en terrorattack.

Utryckningsfordon i Ankara.
Bild: Adem Altan / AFP

Söndagens attack i Ankara skedde några timmar innan det turkiska parlamentet skulle öppna efter sommaruppehållet. Parlamentet öppnade som planerat på eftermiddagen med en adress från president Recep Tayyip Erdoğan.

– Skurkarna som hotar medborgarnas fred och säkerhet har inte uppnått sina mål och kommer aldrig att nå dem, sa Erdoğan till parlamentet.

Kurdistans arbetarparti (PKK) betecknas som en terrorgrupp av Turkiet och dess västerländska allierade. PKK har fört en kamp mot den turkiska staten sedan 1984 i en konflikt som har krävt tiotusentals människoliv.

Källor: Reuters, AFP, AP