Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jaro säkrade serieplatsen, Gnistan höll kampen om ligabiljetten vid liv: ”Nu får vi se hur det går i morgon”

Uppdaterad 01.10.2023 20:50.
Jaro firar mål mot KPV.
Bildtext Jaro klarade kontraktet. Arkivbild.
Bild: Walter Kronqvist / Yle

Nu står det klart att det är KäPa, KPV och JJK som åker ur division 1. Eller närmare bestämt stannar där. Fajten om ligabiljetten lever däremot minst i ett dygn.

Ekenäs IF hade kunnat garantera sin plats i fotbollsligan för nästa säsong på söndag – men Gnistan tyckte annorlunda.

Ifall Gnistan hade förlorat hemma mot SJK:s akademilag hade det varit uppstigningsfest i Ekenäs, men Åggelbylaget pallade för trycket.

Det såg ut att bli en lätt match till en början. Joakim Latonen såg till att Gnistan ledde med 2–0 i paus, men efter det kom SJK Akatemia igång.

Först kom en reducering – sen fullbordade Latonen sitt hattrick. Sen kom en andra reducering – men närmare än så kom Seinäjokilaget inte. Slutresultatet: 3–2.

Se höjdpunkterna från matchen i Sportnytt. - Spela upp på Arenan

– Den första halvleken var bra, den andra klart sämre. Det var långa perioder då vi inte alls kontrollerade matchbilden. Och så var vi tvungna att göra byten i förebyggande syfte då vi hade killar som var bara ett gult kort från en avstängning, säger Gnistantränaren Joonas Rantanen i Ruutus intervju efteråt.

Segern innebär att avståndet mellan EIF och Gnistan fortsättningsvis är en poäng. EIF gästar TPS på måndagskvällen och kan med en seger där säkra avancemanget.

– Nu får vi se hur det går i morgon. Jag vet inte om jag tänker titta på matchen, men senast sen vet vi hur vår säsong fortsätter, säger Rantanen.

Jaro säkrade serieplatsen

FF Jaro har haft en oerhört ångestfylld säsong och inför söndagens omgång i den nedre slutserien löpte Jakobstadslaget fortfarande risk att åka ur.

Jaro hade ändå allt i sina egna händer och fixade också en rätt väntad 4–1-seger borta mot jumbon JJK.

Segern hade i och för sig räckt till för att stanna i den näst högsta fotbollsserien, som nästa år kommer att gå under namnet ”ligaettan”, och det hade räckt med en poäng då KäPa samtidigt tappade poäng mot SalPa.

KPV, vars degradering redan var ett faktum före söndagens matcher, åkte samtidigt på en tung 1–5-förlust borta mot JäPS.

Det innebär också att JäPS fortsätter i ligaettan säsongen 2024, medan KäPa åker ner till den tredje högsta nivån division 1.

Diskussion om artikeln