Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är titeln nära för HJK – toktränande SJK bråkade med KuPS, guldet kan bli klart i Vasa

Uppdaterad 01.10.2023 20:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
KuPS räddade en poäng mot SJK och höll gulddrömmen vid liv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Titeln höll på att bli klar redan i kväll, men en sen KuPS-kvittering mot SJK betyder att HJK:s ligaguld i teorin ännu kan stoppas av Kuopiolaget. I Seinäjoki håller man inga vilodagar så länge som segrarna uteblir.

Under den första halvan av säsongen var SJK en seriös titelutmanare. Kännetecknande för framgångsvågen var tajta skalper där man spikade igen bakåt.

Seinäjokilagets titeldrömmar försvann i samma sekund som Arsenallånet och stjärnmålvakten Ovie Ejeheri satte sig på flyget mot London i juli.

Sedan dess har SJK inte gått att känna igen. Men i säsongens tredje sista omgång var man med och styrde ligaguldets öde – med samma ingredienser som sågs under succévåren.

Gästerna stod för en solid kämpainsats och efter att man tvingat KuPS till ett 1–1-kryss är HJK:s fjärde raka och totalt 33:e FM-guld riktigt nära.

Vaknade i andra halvlek

Det var en blek första halvlek av KuPS som höll på att avgöra hela guldstriden slutgiltigt.

SJK tog ledningen i den 19:e minuten då Murilo – wingbacken som stundtals gör vad han vill på planen – skickade ett inlägg mot straffområdet. Högst på bollen nådde planens kortaste spelare, Diego Rojas.

I andra halvlek insåg KuPS allvaret. Chanser skapades och en kvittering kom till slut genom Jasse Tuominen med drygt tio minuter kvar.

– En stor besvikelse. Vi hade förväntat oss mer av den här matchen och vi hade vunnit om vi hade varit bättre i första halvlek, säger KuPS tränare Jani Honkavaara till Yle.

Johannes Kreidl nickar.
Bildtext Även målvakten Johannes Kreidl var med och högg på inläggen då KuPS desperat jagade segermål.
Bild: Saimi Airaksinen

Hemmalaget hungrade efter mer än ett kryss och tryckte på efter ett sent segermål. Något sådan belöning blev det inte – och efter 1–1 var det deppiga miner på KuPS-håll.

Det är inte svårt att förstå, då det i praktiken börjar vara klart att guldet är HJK:s. Tvåan KuPS är med två rundor kvar sex poäng efter, med en målskillnad som är åtta mål sämre.

SJK tränar varje dag – tills man vinner

SJK är på fjärde plats i tabellen. Man har bara vunnit en av de nio senaste matcherna.

Det är på tok för lite, tycker tränaren Joaquin Gomez. Spanjoren har offentligt gått ut med att laget inte kommer att hålla en vilodag från träningarna innan man vunnit.

Målvakten Markus Uusitalo är ingen stor anhängare av den metodiken.

– Personligen skulle jag behöva en vilodag i veckan, men jag fattar att något måste göras. Nu fick vi med oss ett kryss, vi får se hur det blir framöver, funderar Uusitalo.

HJK gästar VPS i Vasa om en vecka. Blir det en seger där samtidigt som KuPS tappar poäng mot Honka är guldet klart. I sista rundan möts toppduon i Helsingfors.

– Det är inte i våra händer längre, men vi kan bara fokusera på oss själva. Klart att HJK också har mycket bättre målskillnad, samtidigt som den sista matchen ju har dubbel effekt på den statistiken, påminner Honkavaara.

Att Haka hemmaslog FC Lahti i nedre slutserien säkrade att det blir ligaspel i Valkeakoski även nästa säsong. Därmed står det klart att nästjumbon KTP och jumbon IFK Mariehamn, som ligger två poäng efter, gör upp om de två bottenplatserna.

Fotbollsligan

Övre slutserien:

KuPS–SJK 1–1 (0–1)

19' Diego Rojas 0–1
79' Jasse Tuominen 1–1

Publik: 2 370

Nedre slutserien:

Haka–FC Lahti 2–0 (1–0)

3' Juan Lescano 1–0
75' Lescano 2–0

Publik: 2 385

Diskussion om artikeln