Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grym besvikelse för Teemu Suninen, Emil Lindholm kraschade också under de sista sträckorna i Chile: ”Hörde fel noter”

Uppdaterad 01.10.2023 20:27.
Här slutar Teemu Suninens rally i Chile i en enorm besvikelse - Spela upp på Arenan

Teemu Suninen kämpade på allvar om andraplatsen i Chile – då träffade han bråte vid sidan av vägen och körde in i ett träd. Det känns bara meningslöst, säger han efteråt.

Efter att Toyota-bilarna gjort bort sig på grund av däckvalen på lördagen fanns det egentligen ingen större dramatik kvar inför söndagens etapper i Chiles VM-rally. Åtminstone när det handlade om segern.

Ott Tänak var fullständigt ohotad och kunde lätt köra hem segern med klar marginal ner till tvåan Thierry Neuville.

Neuville inledde dagen som trea och tryckte genast plattan i mattan då han jagade Teemu Suninen. Neuville var snabbast på både den 13:e och 14:e etappen – och på den 15:e och näst sista specialsträckan skulle kampen om andraplatsen avgöras.

Suninen körde halvt utanför vägen, träffade något form av bråte, hade sönder fjädringen och hamnade i ett träd. Suninen och kartläsaren Mikko Markkula klarade sig fysiskt oskadda ur kraschen.

Mentalt var det ändå en grym besvikelse.

– Jag är så ledsen. Det här grämer så klart enormt mycket. Det finns många positiva saker vi kan ta med oss från tävlingshelgen, men just nu känns allt bara meningslöst, skriver Suninen på X.

Emil Lindholm gick samma öde till mötes på den 14:e specialsträckan. Han låg på sjätte plats i WRC2-klassen då han körde ut.

– Tyvärr så hörde jag fel noter, kom in i en kurva i på tok för hög fart och bilen föll på sidan. Fjädringen gick sönder så det är omöjligt för oss att fortsätta, skriver han på X.

Rovanperä snabbast på power stage – Toyota vann konstruktörstiteln

Kalle Rovanperä var i sin tur ohotad fyra och konstaterade redan tidigare att han kommer att spara på däcken för att lägga allt krut på den avslutande power stage-etappen där bonuspoäng stod på spel.

Sagt och gjort. Rovanperä var 3,1 sekunder snabbare än Elfyn Evans och fixade fem VM-poäng.

Kalle Rovanperä var snabbast på power stage i Chile - Spela upp på Arenan

– Inte vårt bästa veckoslut. Det var svårt från första början. Det kändes omöjligt att hålla en bra linje också nu på den sista etappen, sa Rovanperä vid målgång.

Resultatet innebär att Toyota säkrade konstruktörstiteln i WRC.

Rovanperä leder i sin tur VM-sammandraget med 31 poäng och kan säkra titeln då säsongen fortsätter i slutet av oktober med det mellaneuropeiska VM-rallyt.

Resultat, Chiles VM-rally:

1. Ott Tänak, Ford 3.06.38,1
2. Thierry Neuville, Hyundai +42,1
3. Elfyn Evans, Toyota +1.06,9
4. Kalle Rovanperä, Toyota +2.11,0
5. Takamoto Katsuta, Toyota +4.41,5
6. Oliver Solberg, Skoda/WRC2 +8.18,5
7. Gus Greensmith, Skoda/WRC2 +8.44,3
8. Sami Pajari, Skoda/WRC2 +9.20,6
9. Yohan Rossel, Citroen/WRC2 +9.53,9
10. Nikolai Grjazin, Skoda/WRC2 +10.08,2

Diskussion om artikeln