Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles Tävling för ny musik UMK växer till arenastorlek – Käärijäs efterträdare väljs på Nokia Arena i Tammerfors i februari 2024

UMK24-tapahtuman markkinointikuva, jossa on Käärijä ja tapahtumapaikka mainittu
Bild: Miikka Pöyhönen / Mika Hokkanen/ Yle

Nokia Arena i Tammerfors kommer att bubbla av eurovisionsstämning 10.2.24 då vi får se sju UMK-tävlanden, en Käärijä-special samt många andra toppartister på scenen. Biljetterna till evenemanget släpps 5.10. kl. 09. UMK24-artisterna offentliggörs 10.1.24.

Intresset för UMK har ökat rekordartat under de senaste åren såväl hemma som utomlands. UMK 2023 var ett stort fenomen: Käärijä blev historisk med sin andra placering i Eurovision Song Contest. Förra säsongen hade UMK 2,1 miljoner tittare i Finland. På YouTube har UMK23-videorna setts över 32,4 miljoner gånger och alla tävlingslåtar tog sin på Spotify Top 50-listan i Finland.

I och med den ständigt växande populariteten och fjolårets enorma inhemska och utländska hajp, satsas allt mer på UMK24-evenemanget, som kommer att gå av stapeln på Nokia Arena i Tammerfors.

"Tävlingen för ny musik UMK har blivit en musikinstitution som definitivt förtjänar en ännu större satsning än tidigare", säger Ville Vilén, direktör för Yles enhet för Kreativt innehåll och medier. "Åbo har under flera år varit en fantastisk UMK-stad och det är vi tacksamma för. I år styr UMK-tåget norrut och jag tror att Tammerfors och Nokia Arena kommer att erbjuda en perfekt plats för en stor eurovisionsfest. Nu är det dags för en stor show och ett evenemang som dryper av eurovisionsstämning!"

"När man ser tillbaka på den 13 år långa UMK-historien, kan man säga att det nu går bättre för UMK än någonsin tidigare", säger Anssi Autio, som varit huvudproducent för UMK sedan början. "UMK har i den inhemska och utländska publikens ögon blivit en hit-fabrik och nöjeshelhet utan like. Att flytta den till en större arena betjänar också Eurovisionens popularitet som ökat enormt."

UMK24-evenemanget på Nokia Arena kommer att bjuda publiken på en eurovisionsyra bestående av UMK-låtarna som uppförs live, Käärijä och öppnings- och mellanaktsshower av toppartister. Före och efter arenashowen bjuds det på UMK- och eurovisionsstämning bland annat på Eurovisionsdiscot.

Biljetter till UMK24-evenemanget släpps torsdagen 5.10 kl. 09 på adressen lippu.fi/umk.

Säsongens artister offentliggörs 10.1.2024 – vem blir Käärijäs efterträdare?

Efter förra säsongen, som berört hela folket, har också artisterna blivit mer intresserade av UMK. Sammanlagt 419 låtar försökte nå en UMK-finalplats i år och enligt UMK-juryn var standarden historiskt hög. För juryn var det mer utmanande än någonsin att välja sju finallåtar. UMK24-artisterna offentliggörs onsdag 10.1.2024 och en låt per dag presenteras under perioden 11–19.1.2024.

"Det är fint att se hur finländska artister och låtskrivare, från nybörjare till hela folkets favoriter, har sökt till UMK. I år hade vi alla tiders mest högklassiga grupp av sökande, bland dem valde vi sju finfina finalister”, berättar Tapio Hakanen, ordförande för UMK-juryn. "Bland deltagarna finns en artists första nittiotals-dancelåt, en styrkelåt från en sångare med en fantastisk röst, kanske den finaste låten i en indie-favorits karriär, en överraskande duo bestående av två kända artister vars låt har en medryckande refräng, ett explosivt rock-anthem av ett band med internationell karriär, en verkligt intensiv låt från en av de populäraste artisterna just nu samt en fin klubb-banger från en välkänd comeback-artist. Vi får säkert uppleva en högenergisk UMK-tävling, som till på köpet är på en stor arena!"

På andra språk