Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En kö med människor med ryggen mot kameran.
Bildtext Risken är allt större att matkassarna tar slut medan det ännu står människor i kö, säger frivilliga vid mathjälpen.
Bild: Johanna Ventus / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Lyxbilar fraktas olagligt via Finland till Ryssland

Svenska Yles unika test med sändare avslöjar att dyrbara personbilar fraktas via Finland för att säljas i Ryssland. Den olagliga bilexporten bryter mot EU:s sanktioner och många företag vinner på fusket.

Vår granskning av bilexporten går via mörka hamnar och gränsövergångar till tusentals kilometer på ryska motorvägar – och ett halvt varv runt jorden.

Det ska visa sig att Finland är en viktig etapp på vägen i den olagliga internationella bilhandeln.

”Kvinnor får inte ha muskler” – många har utsatts för könsdiskriminering inom sin idrottshobby

Könsnormer har ett starkt fotfäste i vårt moderna samhälle. När våra fysiska kroppar sätts i gång och vi utmanar varandra sticker skadliga könsstereotyper upp sina fula huvuden. Det här har föreningen Plan tagit tempen på.

I en färsk undersökning som Plan låtit göra säger var femte ungdom och ung vuxen att de inom sin idrottshobby har utsatts för förminskande eller negativa kommentarer på grund av sitt kön.

Oro för att brödkön ska växa då politikerna skär i bidragen

Frivilliga vid mathjälpen kritiserar regeringen för att ta från de fattiga och ge till de rika. Risken är att matkassarna kommer ta slut medan det ännu står människor i kö.

Klockan är snart två på eftermiddagen och kön vid Korsnäståget i Vasa ringlar lång då frivilliga delar ut matkassar.

– Det här är den sista utdelningen för månaden så kön är längre än vanligt. För många är pengarna på kontot nu slut, konstaterar frivilligarbetaren Else-Maija Ristimäki.

Kyrktak kollapsade mitt under mässa i Mexiko – många döda

Minst nio personer omkom och flera andra skadades då taket på en kyrka i norra Mexiko plötsligt gav vika och rasade in mitt under pågående mässa. Dödssiffran riskerar att stiga.

En stor räddningsinsats pågår i staden Ciudad Madero i delstaten Tamaulipas efter takraset mitt under en mässa. Det ska ha pågått ett dop i kyrkan då taket plötsligt gav vika.

Dålig inomhusluft i Ekenäs högstadieskola ger lärare huvudvärk och svidande ögon

Skolpersonal i Ekenäs högstadieskola har symtom som tyder på att det är dålig inomhusluft i byggnaden. Mätningar pågår, hittills har alla värden varit inom rekommenderade gränser konstaterar stadens tjänstemän.

– Vi har fått ganska många anmälningar under en längre period, säger bildningschef Tina Nordman som också är ordförande för arbetsgruppen för inomhusluft i Raseborg.

Väder:

Det ostadiga vädret fortsätter i en stor del av landet och kallare luft strömmar till landets norra del.

I landets västra del mest klart och uppehåll, men mot kvällen lokalt molnigare och något regn. I natt mulet och tidvis regn, i morgon bitti duggregn. I dag 10...15 grader, i natt något lägre.

I landets östra del till en början molnigt och tidvis regn eller regnskurar. På dagen västerifrån något klarare och mest uppehåll. I natt molnigare och tidvis regn. I dag 10...15 grader, i natt något lägre.

I Norra Österbotten och Kajanaland samt i södra Lappland halvklart till mulet och lokalt regn. Mot kvällen molnigare och något regn. I dag 5...10 grader.

I mellersta och norra Lappland klart till halvklart och uppehåll. Mot kvällen molnigare och något regn. I natt i norra Lappland lokalt snöblandat regn. I dag 0...4 grader, till en början -2...+2 grader.

Väglaget är dåligt till en början i norra Lappland på grund av tillfrysning av vägytor.

Väglaget blir dåligt på natten i kommunen Utsjoki på grund av snöblandat regn.