Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unga i Polen vet inte om Brysselvänliga Donald Tusk vill rädda landets demokrati: ”De stora partierna bryr sig inte om oss”

Uppdaterad 04.10.2023 12:03.
Den polska partiledaren Donald Tusk hälsar publiken vid en massdemonstration i Warszawa.
Bildtext Den polska partiledaren Donald Tusk hälsar publiken vid en massdemonstration i Warszawa söndagen den 1 oktober.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Tusks parti Medborgarplattformen säger att bara de kan stoppa den konservativa regeringen från att montera ner Polens demokrati.

– De frågor vi ungdomar vill tala om kallar vi osynliga ämnen eftersom politikerna inte ens nämner dem i sina politiska kampanjer. De är för svåra för dem. Det är frågor som mental hälsa, migration, jämlikhet.

Det säger Aleksandra Łoboda, som tillsammans med några andra unga kvinnor ordnar egna politiska debatter. Ämnena är sådana som inte syns i de stora valkampanjerna. Idag är det klimatet.

– Vi vet att ungdomar vill diskutera mer än bara vilket parti som är viktigast, fortsätter hon med hänvisning till de två stora partiernas kampanjer. Därför måste hela sättet vi bedriver politik förändras helt.

De två stora partierna är det sittande nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa och liberala Medborgarplattformen.

Medborgarplattformen leds av Europeiska rådets förre ordförande Donald Tusk. Partiet bygger sin kampanj på budskapet att bara de kan rädda Polens demokrati.

Publiken på en politisk debatt i Polen reagerar på vad en deltagare i panelen säger.
Bildtext Aleksandra Łoboda reagerar här på vad en deltagare i panelen säger om klimatförändringen genom att lägga handen för munnen.
Bild: Gustaf Antell / Yle

De stora partierna är inte intresserade av små frågor

I debatten om klimatet deltar fyra partier och två experter. Regeringspartiet Lag och rättvisa är inte på plats, men den här gången har Medborgarplattformen skickat en kandidat.

– Det brukar vara svårt att få kontakt med Lag och rättvisa och Medborgarplattformen, säger Łoboda. De är båda sådana partier som inte alltid ens svarar när vi försöker få kontakt med dem.

Hon beskriver de stora partierna som två egna världar som är mer intresserade av sig själva än av vad folket tycker.

– Det är illa. Att kunna tala med politikerna är jätteviktigt just nu för folk är frustrerade. De känner inte att politikerna representerar dem.

Lättare har det varit att locka de, enligt opinionsundersökningarna, tredje och fjärde största partierna.

Här kan du följa med de stora opinionsundersökningarna (Wikipedia på engelska).

Det är ytterhögeralliansen Konfederationen frihet och oberoende, Konfederacja, och den socialdemokratiska alliansen Vänstern, Lewica.

Den fjärde kandidaten representerar en center-högerallians, Tredje vägen, Trzecia Droga.

Sättet vi bedriver politik på måste förändras helt och demokratin ska ligga i grunden för det – då måste vi engagera unga människor

Aleksandra Łoboda
De fyra kandidaterna som ställer upp i det polska parlamentsvalet och som deltog i en debatt i Gdansk.
Bildtext De fyra kandidaterna i det polska parlamentsvalet som deltog i klimatdebatten i Gdańsk.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Under debattens gång är det tydligt att Vänsterns kandidat Anna Górska är närmast kvällens publik. Hon är den enda som flera gånger får entusiastiska applåder från publiken.

Vänstern är de unga kvinnornas parti. Något förenklat kan man säga att hälften av alla unga kvinnor säger att de inte tänker rösta alls. Av dem som kommer att rösta säger hälften att de tänker rösta på Vänstern.

På motsvarande sätt blir Konfederationens kandidat Lechosław Wojtynowski ett par gånger utskrattad när han ifrågasätter vår kunskap om klimatförändringen.

Han behöver ändå inte oroa sig alltför mycket. Enligt undersökningar funderar nästan hälften av alla unga män att rösta på Konfederationen.

– Det är skrämmande att nästan varannan man i min egen ålder som jag träffar tänker rösta på ett parti som vill förbjuda abort, säger Łoboda.

Lechosław Wojtynowski och Aleksandra Loboda.
Bildtext Lechosław Wojtynowski och Aleksandra Łoboda.
Bild: Gustaf Antell

Vänster för kvinnor – höger för män

Att unga män glider högerut på den politiska skalan är en trend som syntes redan inför parlamentsvalet 2019. Unga kvinnors rörelse vänsterut är ett nyare fenomen, men inte överraskande.

Vänsterfrågor i en polsk kontext är till exempel sociala rättigheter, en rättvis arbetsmarknad, sjukvård och klimatet.

Högerfrågor är familjen som samhällets grundpelare, nationalism, religion och ekonomisk frihet.

Till och med många äldre polacker som ser sig själv placerade i den politiska mitten anser att ytterhögerns hjärtefrågor är lättare att förstå.

Ytterhögern tror också på en auktoritär stat, vilket gör att den kan gå i regeringskoalition med det sittande regeringspartiet Lag och rättvisa.

Polens president, klädd i helsvart, skakar hand med två soldater i camouflageuniformer.
Bildtext Polens president Andrzej Duda, här på besök vid belarusiska gränsen i september, har en bakgrund i regeringspartiet Lag och rättvisa. Partiet har en tydlig machoprofil och är väldigt auktoritärt.
Bild: EPA-EFE

– Det låga förtroendet för politikerna är det största problemet när det gäller åldersgruppen 25 till 40, säger Konfederationens Lechosław Wojtynowski. Det har blivit vårt partis viktigaste väljargrupp.

Enligt Wojtynowski känner väljarna bra till de två stora partierna och har anledning att vara kritiska.

– Folk är väl medvetna om vad partierna står för. Först ledde Medborgarplattformen landet i åtta år. Efter det kom Lag och rättvisa, som nu har styrt i åtta år.

De två stora partierna är odemokratiska på grund av sitt sätt att förhålla sig till väljarna, tillägger han, men han vill inte gå så långt som att kritisera Lag och rättvisas auktoritära politik.

– Demokrati har inte en definition utan fler, säger han. En del ser Medborgarplattformens vision som en bra demokratisk vision. För oss handlar demokrati om frihet, att staten inte begränsar individers frihet.

Medborgarplattformens största problem är enligt Wojtynowski partiledaren Donald Tusk. Tusk var Europeiska rådets ordförande från 2014 till 2019. Tusk är alltså Brysselelit och EU är enligt Konfederationen allt annat än demokratiskt.

Medborgarplattformen är en partimaskin

Aleksandra Łoboda har inte bestämt sig. Hon vill rösta på Vänstern, men samtidigt anser hon att Medborgarplattformen måste vinna.

Å andra sidan kommer Medborgarplattformen att inkludera Vänstern i regeringen om de vinner valet, så hur hon än gör går rösten till rätt sida.

– Lag och rättvisa kan nedmontera demokratin för gott om de vinner.

Medborgarplattformen är ett betydligt bättre alternativ, men partiet har sina brister.

– Den rådande politiken är inte kopplad till civilsamhället och det är något vi vill att förändras. Medborgarplattformen är definitivt för mänskliga rättigheter, vilket jag inte upplevert att Lag och rättvisa är, säger Łoboda.

Politiken måste med andra ord öppna sig för att demokratin ska bli livskraftig.

– Det politiska systemet måste förändras och bli mer människocentrerat. Avståndet mellan politik och väljare måste bli mindre.

Här är svenska Utrikespolitiska institutets guide till valet i Polen.

Opinionsundersökningarna ger just nu Lag och rättvisa ungefär 32 procent av rösterna och Medborgarplattformen kring 28 procent.

Vänstern, Konfederationen och Tredje vägen ligger alla på 10 till 11 procent. Det är alltså både läge att rösta taktiskt, och svårt.

Vänstern tänker framåt

Mandatfördelningen sker på ett sätt som de senaste valen har gynnat Lag och rättvisa.

I valet 2019 fick partiet 37,6 procent av rösterna, vilket räckte till 235 platser i parlamentet Sejmen. Det var över hälften av Sejmens 460 platser.

I år ser det ut som om vinnaren tvingas att ingå koalition med åtminstone ett annat parti.

Att det taktiskt är bäst att rösta på Medborgarplattformen är ett narrativ liberalerna och det liberala etablissemanget för fram – inklusive medierna och affärsvärlden

Maciej Rajczak

– Att det taktiskt är bäst att rösta på Medborgarplattformen är ett narrativ liberalerna och det liberala etablissemanget för fram, inklusive medierna och affärsvärlden, säger Maciej Rajczak från Młoda Lewica, Ung vänster.

Maciej Rajczak.
Bildtext Maciej Rajczak, Ung vänster.
Bild: Gustaf Antell / Yle

– Men Medborgarplattformen och Lag och rättvisa har delat på makten i Polen i tjugo år och nu påstår de att det inte finns några alternativ. De strävar båda efter ett tvåpartisystem där väljaren hamnar i andra hand.

Deltagarna i den politiska debatten i Gdansk och kvinnorna i gruppen som ordnade den i ett gruppfoto.
Bildtext Deltagarna i klimatdebatten i Gdańsk och kvinnorna i gruppen som ordnade den. Åsiktsskillnaderna påverkade inte stämningen efter debatten.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Ändringar gjorda klockan 11.45:

Stycket under mellanrubriken ”Medborgarplattformen är en partimaskin” har delvis skrivits om. Tidigare gavs, felaktigt, intrycket att Łoboda är lika kritisk mot båda de två stora partierna. / Gustaf Antell