Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Evenemangschef om hotad marknad: Presidentens favoritfisk kan rädda strömmingsmarknaden

Uppdaterad 02.10.2023 12:07.
En man iklädd mössa höjer pekfingret i luften.
Bildtext Stuba Nikula säger att marknadens framtid är upp till alla fiskare som säljer sin fångst under marknaden.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Tongångarna kring strömmingsmarknadens framtid mer positiva nu än då det omtalade förbudet av strömmingsfiske presenterades.

Inför årets strömmingsmarknad i Helsingfors var frågan på mångas läppar om ett planerat förbud av strömmingsfiske skulle innebära slutet för marknaden.

I slutet av augusti sa Stuba Nikula, vd för Helsingfors evenemangsstiftelse som ordnar marknaden, till Yle Uutiset att marknadens framtid är hotad.

Men efter att årets marknad dragit igång är tongångarna mer positiva. Enligt Nikula är marknadens framtid helt och hållet upp till yrkeskåren, alltså fiskarna själva.

– Det är våra fiskare som bestämmer om det blir någon marknad. Om de fortsätter att fiska och fortsätter att komma hit så blir det en marknad. Jag hoppas att de fortsätter komma.

Fler fiskar i havet

För även om EU-kommissionen skulle driva igenom sitt förslag och förbjuda riktat strömmingsfiske, så finns det fler fiskar i havet.

– Presidenten var här i går och han berättade att vassbuken är hans favoritfisk. Kanske vi kan fortsätta ha en strömmingsmarknad, men med vassbuk.

Vassbuk, alltså skarpsill, hör till samma fisksläkte som strömmingen. Finlands artdatacenter bedömer att stammen är livskraftig.

Förra veckan rödlistade Världsnaturfonden WWF strömming från Östersjöns huvudbassäng i sin fiskguide. I samma guide är skarpsill från Östersjön gulmärkt, uppmaningen är att man ska handla den med eftertanke.

Lång tradition

Förutom för fiskarna så har marknaden stor betydelse för staden, säger Nikula.

– Evenemanget avslutar den del av Salutorgets säsong som präglas av sommarvärme och finväder. Jag tycker också det är viktigt att bibehålla traditioner som är äldre än vårt land.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors har ordnats sedan mitten av 1700-talet.

Diskussion om artikeln