Ungdomslokalen i Valkom stängs efter ofog – byaföreningen inför pass och önskar besök av stadens ungdomsarbetare
Hösten har varit ovanligt livlig i ungdomslokalen i Valkom i Lovisa. Efter att ungdomarna upprepade gånger har skräpat ner och betett sig illa beslöt byaföreningen stänga lokalen för dem till helgen.
Ungdomslokalen i Valkom allaktivitetshus håller tillsvidare stängt på fredagar. Orsaken är vissa ungdomars störande beteende. Bland annat har de använt rusmedel, haft sönder möbler, skräpat och hällt drycker på golven.
Det är Valkom byaförening som ansvarar för verksamheten, men i fredags fick ordförande Teemu Peräkylä nog.
Förutom att låsa dörrarna skrev han ett Facebook-upprop riktat till föräldrar och vårdnadshavare om att de borde prata med sina barn.
”Föräldrarna kan också prata med sina älskade avkomlingar om det är okej att kissa på golvet och hälla energidrycker, läsk, chips och godis i soffor eller ha sönder saker och möbler”, skriver Peräkylä.
Det är inte första gången det görs rackartyg i lokalen, enligt Peräkylä. Hösten brukar vara livlig med nya ungdomar men nu fanns god orsak att sätta gränser i god tid.
– Det här är ett problem som uppstår varje höst när det kommer nya besökare som vill testa gränserna. Vi har haft några mindre utmaningar som sedan eskalerade på fredagen och det var dags att sätta ner foten för att visa att man inte kan bete sig på det här sättet, säger Peräkylä.
I fredags efter stängningsdag pratade han med flera unga och föräldrar om situationen. Föreningen har kommit fram till att införa ett sorts pass som ungdomarna löser ut av sin vårdnadshavare samtidigt som man går igenom reglerna.
– En förutsättning för att få vara i lokalen är att man följer dem.
Det betyder inte att husets regler inte skulle ha förklarats för besökarna förut, men att vissa uppenbarligen lagt det döva örat till.
Samtidigt är dagens unga mobila och rör sig ledigt mellan olika ungdomslokaler med skotrar och mopedbilar. De som övervakar verksamheten känner därför inte alltid igen alla ungdomar som vistas i lokalerna.
Peräkylä vill inte peka ut någon utan lyfter fram att de unga i huvudsak sköter sig väldigt bra över hela linjen. Det förekommer varken mobbning eller slagsmål vid lokalen.
– Jag tror att det lugnar ner sig så småningom, det brukar göra det.
Önskar stöd av Lovisa stad
På Peräkyläs önskelista står sporadiska besök från stadens uppsökande ungdomsarbetare. Avsikten är att närma sig staden med en förfrågane.
– Vi är alla amatörer, främst föräldrar, som saknar ungdomsarbetarens utbildning och kompetens. Ungdomarna känner oss så pass bra att det kanske är svårt att prata förtroligt om vissa saker.
Lovisa stads resurser räcker inte till att ha ungdomsarbetare vid varje ungdomslokal. För tillfället har staden sammanlagt åtta ungdomsarbetare fördelade på rätt specifika områden.
Därför stöder staden föreningar som vill ordna egen verksamhet där resurserna inte räcker till. I dag ordnas dylik verksamhet i Valkom och Strömfors.
– Vi har satsat på Forum här i centrum där vi har öppet ganska mycket och så har vi bilen som besöker olika byar, säger Leif Eriksson, chef för kultur- och fritidsväsendet.
Panterbilen besöker Liljendal, Forsby, Tessjö, Strömfors och Isnäs antingen på tisdagar eller på torsdagar. Staden är också beredd att besöka Valkom.
– Vi måste bara komma överens om när och hur och vem som kommer, säger Eriksson.