Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligaavancemang vore kulmen för EIF-arkitekten Peter Haglund: ”Min son reser från Barcelona enkom för det här”

Uppdaterad 02.10.2023 14:26.
EIF-sportchefen Peter Haglund
Bildtext Peter Haglund känner sig pirrig men hoppfull inför EIF:s avgörande matcher gällande avancemang till fotbollsligan.
Bild: Patric Westerlund

Ekenäs IF bankar på portarna till herrligan. Peter Haglund har i över femton år figurerat i staben för laget. Under åren har han samlat ett kontaktnät som kommit väl till pass då han byggt årets lag.

Ekenäs IF är nära avancemang till fotbollsligan för herrar. Seger borta över TPS i kväll och saken är klar, i annat fall faller avgörandet i seriefinalen mot Gnistan hemma på lördag.

– Lite pirrigt är det fast vi har spelat bra: ska vi snubbla på mållinjen? Jag tror nog att det blir bra, laget är tänt och vi har dessutom två matchbollar, säger EIF:s sportchef till Yle Sporten.

Haglund låter lugn inför kvällens match, även om den kan innebära kulmen för många års arbete.

– Vi har utvecklats steg för steg med våra knappa ekonomiska resurser och nu är vi redan ganska professionella. Klart att en sådan här belöning skulle vara skön.

En sväng via trean

Peter Haglund tog över ansvaret för EIF:s herrlag år 2007 då klubben förde en långvarig och rätt stabil tillvaro i tvåan.

Samma trend fortsatte med Haglund även om laget nedflyttades till trean år 2010. Där följde en säsong i trean i överlägsna tecken.

– Fastän vi vann alla matcher måste vi ändå spela uppflyttningskval mot Masku, minns Haglund.

Efter avklarat uppflyttningskval var det tvåan igen som gällde. Tills det blev avancemang till Ettan några år senare hösten 2014.

– Redan året innan spelade vi kval uppåt men den gången förlorade vi mot Jazz.

Se Sportliv om Peter Haglunds livsverke i EIF (från 2021):

Med EIF i hjärtat - Peter Haglund om vänskapen, kritiken och förlorade familjelivet - Spela upp på Arenan

Sejouren i Ettan började motigt

Väl uppe i Ettan tog det några säsonger innan EIF lyckades etablera sig.

– De första åren var svåra och vi fick jobba hårt för att etablera oss som ett division 1-lag. Nu under de senaste åren har vi inte längre varit nedflyttningshotade.

Redan nu är det klart att EIF slutar minst tvåa i Ettan och kommer att toppa sin bästa placering hittills i sejouren: tredje platsen 2019.

Andra plats i årets serie skulle dessutom innebära ytterligare en chans till avancemang genom fortsatt kval.

Jubel i Ekenäs IF:s fotbollsag.
Bildtext Peter Haglunds (till vänster) EIF har haft skäl till glädje under årets säsong.
Bild: Patric Westerlund

Förstärkningar och egna produkter

Då småstadsklubben EIF avancerat i seriepyramiden har det allt efter blivit allt mer nödvändigt med förstärkningar utifrån.

– I år har vi haft maximalt antal spelare i utlänningskvoten. Det har varit svårt att få bra inhemska spelare hit till rimligt pris. Lukas Kaufmann (brasiliansk) räknar jag nog egentligen inte som utländsk – han har återvänt hem (från Esbo Honka), är gift och har byggt hus här i Ekenäs.

Klubben vill också att herrlaget är en port för egna produkter.

– Varje år ska minst hälften av spelarna vara våra egna juniorer. Även om bara fem-sex av dem fått speltid i år är det viktigt att de får vara med på träningarna varje dag och sen kanske någon dag kunna spela i Ettan.

Raseborgssonen Tobias Fagerström har i år återvänt till EIF efter spel utomlands och i den finska fotbollsligan. Klubbens produkter ute i världen är Robin Sid och landslagspermanenta Benjamin Källman.

– Paul Akoukou (Elfenbenskusten) kom hit som 18-åring för två säsonger. Nu spelar han för Lyon i franska ligan. Vi har många spelare ute i världen.

Huvudansvar över spelarrekryteringen

Under de senaste åren har Haglund axlat huvudansvaret för spelarrekryteringarna och fått titeln sportchef.

– Tränarna får koncentrera sig på spelet men jag för en dialog med dem. Längs åren har jag samlat ett stort kontaktnät och det hjälper i spelarrekryteringen.

På frågan om hur rekryteringen skulle se ut i ligan ger han ett traditionellt idrottsjargongsvar.

– Klart det skulle se annorlunda ut om vi är i ligan. Men det funderar vi inte så mycket på just nu. För tillfället är alla matcher finaler för oss och det sätter vi krutet på. Så ser vi var vi är nästa år.

Karissonen stannade i Ekenäs

Peter Haglund fick sin fotbollsfostran i BK-46 i hemorten Karis. I början av 1980-talet kom han till Ekenäs för studier och stannade för gott. Efter några säsonger av fotboll i EIF har det blivit år av styrelseuppdrag i klubben innan han tog över som manager för herrlaget.

– Jag är tacksam till min familj över jag fått lägga så mycket tid på EIF. De har accepterat det och stöttat mig. Min son kommer hem från Barcelona enkom för det här, säger Peter Haglund vars familj består av fru och tre barn.

Till vardags arbetar Peter Haglund som byggnadsinspektör för Raseborgs stad.

Publiken har fyllt läktaret på EIF:s fotbollsmatch.
Bildtext Fullsatt läktare på Centrumplanen i Ekenäs då EIF spelar.
Bild: Patric Westerlund

”Staden andas fotboll”

Hittills har EIF:s enda säsong på högsta serienivå i landet inträffat år 1933. Nu, hela 90 år senare, finns chansen att säkra en comeback.

– Det skulle betyda mycket för näringsliv och ekonomi. Redan nu känner vi en sammanhållning här i Raseborg och regionen andas nog jättemycket fotboll. Tre bussar blev fyllda på en gång och dessutom åker säkert många med privata bilar till Åbo på kvällens match.

Diskussion om artikeln