Forskare: Självriskdag minskar inte sjukfrånvaron på sikt
För att komma åt sjukfrånvaro på arbetsplatsen borde man syna orsaker till upprepad frånvaro istället för att ta i bruk en självriskdag, säger forskningsprofessor Annina Ropponen på Arbetshälsoinstitutet.
– Om man tittar till exempel på Sverige så har de haft en självriskdag sedan 1990-talet. Där, när regeln infördes, syntes det att mängden sjukfrånvarodagar gick ner men efter bara några år gick de upp igen, säger forskningsprofessor Annina Ropponen på Arbetshälsoinstitutet.
– Det finns inga långvariga effekter från en självriskdag, tillägger Ropponen.
I sina planer på att förändra den finländska arbetsmarknaden har regeringen kommit överens om en så kallad självriskdag för att minska sjukfrånvaron. Statsminister Orpo har motiverat den obetalda första sjukfrånvarodagen med den svenska erfarenheten.
Men enligt Annina Ropponen visar inte det svenska exemplet på att sjukfrånvaron minskar beständigt.
I en internationell jämförelse har sjukfrånvaron i Finland och Sverige varit någorlunda jämn, ibland har den till och med varit högre i Sverige än här.
Se på mönster istället
Orpo har redan fått kritik för planen på samma sätt som centerns statsminister Juha Sipilä fick år 2015 när han kastade fram samma plan.
Också Annina Ropponen är kritisk. Bättre än en självriskdag vore att betrakta orsaker till upprepad frånvaro.
– Om någon är många gånger borta i några dagar så kan man fråga sig om det finns något på arbetsplatsen som personen vill undvika och därför är borta. Därför tycker jag det vore bättre att titta på mönstren och reagera på dem, säger Ropponen.
13 dagar sjuk
Statistik från i fjol visar att sjukfrånvaron var högst inom kundbetjäning i vården, samt inom utbildning, viss industri och i städbranschen.
I snitt var löntagare 13 dagar sjukskrivna i fjol, men kommunalt anställda kunde vara upp till 25 dagar sjukskrivna. Sjukfrånvaron ökade i den kommunala sektorn med fyra dagar.
Enligt Statistikcentralen är endagsfrånvaro från jobbet betydligt vanligare bland kvinnor än män. Kvinnor stannar oftare hemma med sjukt barn, gissar statistikerna.
Balansen är jämn mellan könen om frånvaron förlängs.
Även om självriskdagen införs i lagen kan facken förhandla om olika villkor också framöver.
Enligt Statistikcentralens experter väntas en självriskdag i första hand drabba löntagare som inte berörs av ett kollektivavtal och som jobbar i en bransch där det är lätt att rekrytera nya anställda.
Problematiska arbetsplatser
När det gäller sjukfrånvaro talar Ropponen hellre om problematiska arbetsplatser än specifika branscher.
Frånvaro kan handla om problem i ledarskapet, i psykosociala frågor, eller så kan en anställd uppleva hot om våld på jobbet. Orsakerna för att vara borta är många.
I en färsk gallup har Företagarna i Finland kartlagt så kallad obefogad sjukfrånvaro, det vill säga sjukskrivningar utan sjukdom som grund.
Enligt enkäten har elva procent av personer i arbetslivet någon gång sjukskrivit sig utan orsak. Nästan hälften anser sig ändå känna en kollega som gjort sig skyldig till detsamma.
– Det är en verkligt problematisk frågeställning. Hur kan någon annan veta varför någon är borta, säger Ropponen.