Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Hyfsad muskelstyrka och smidighet är avgörande för din livskvalitet – här är övningarna som kommer att hålla dig på benen i höst

Uppdaterad 18.10.2023 19:17.
Två personer står i krypställning på en gräsmatta.
Bildtext Träna med PT Anna-Karin Siegfrids och Nicke Aldén.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Alla vet att fysisk aktivitet gör gott åt både den fysiska och psykiska hälsan, men vad vi vet och vad vi gör kan ibland vara två helt olika saker. Det är nu vi går från ord till handling!

Starka muskler och en god grundkondition är avgörande för livskvaliteten. Alla vill vi kunna lyfta barn och barnbarn, skotta snö med kraft och orka bära hem matkassarna utan att riskera att knäcka ryggen eller tappa balansen.

När det kommer till muskelträning är det viktigt att hitta övningar som känns bra att utföra. Du kan träna dina muskler med egen kroppsvikt hemma eller med olika vikter eller maskiner på gymmet.

Den här artikeln innehåller fyra videor med olika övningar du kan göra hemma och vi kan lova att du kommer att känna dig starkare och smidigare efter bara några veckor.

En smidig och stark rygg är a och o

Många blir stela i övre ryggen och nacken av att sitta och jobba framför datorn, titta länge på TV eller sitta och handarbeta, därför är det bra att ta en paus då och då. När man tar små pauser kan man samtidigt passa på att andas djupt för det får kroppen och musklerna att samtidigt slappna av.

För att ryggen ska må bra behöver den rörelse och träning. När vi tränar våra muskler tröttar vi ut dem och det är då vi blir starkare. Vi borde röra och böja på ryggen varje dag, framåt och bakåt, till sidorna och rotera, men också olika rullningar är bra.

Video 1. Träna ryggen med Anna-Karin och Nicke

Träna rygg och rörlighet med Anna-Karin och Nicke - Spela upp på Arenan

Det är aldrig för sent att få en bättre balans

Alla snubblar vi ibland eller halkar på vintern men med bra balans lyckas vi snabbt korrigera kroppens ställning så att vi inte slår oss och gör oss illa. På samma sätt som vi tränar våra muskler så mår också vårt balanssinne bra av att tränas och förbättras.

Barn tränar sin balans automatiskt när de klättrar, gungar och leker. Det borde vi vuxna också göra dagligen – träna balansen på olika sätt. Du tränar balansen när du rör på dig, promenerar i varierande terräng, dansar, spelar olika bollsporter, skidar, med mera.

När vi gör balansövningar är det bra att aktivera coren. När vi pratar om coren menar vi mag- och ryggmuskler. Core är en engelsk term som betyder ”kärna” och vår core är centrum för styrkan i kroppen.

Här är balansövningarna du kan göra hemma. Gör gärna balansövningarna utan skor för att aktivera och stärka hela foten och vristen. Hinner du med av balansövningarna ett par gånger om dagen kommer du att märka skillnad på några månader, kanske bara på några veckor.

Video 2. Öva upp balansen med Anna-Karin och Nicke

Ju mer du övar på balansen, desto skickligare blir du. - Spela upp på Arenan

Rörlighet och styrka i fingrar och tår

Vi måste ta hand om våra fingrar, händer och handleder - de är våra viktigaste verktyg i vardagen. Likaså är det viktigt att ta hand om tår, fötter och vrister, eftersom vi vill stå och gå stadigt hela livet och inte halka omkull eller snubbla på varje mattkant.

Fryser du ofta om dina händer och fötter eller har du suttit en hel dag framför datorn eller med en stickning är följande rörelser något för dig.

Video 3. Vi fokuserar på händer och fötter

Det känns skönt att sträcka på armar och fingrar. - Spela upp på Arenan

Pausgympa för värme och vila

Att upprätthålla grundkonditionen och muskelstyrkan ger oss mera energi i vardagen, men ibland behöver vi bara en liten paus från allt sittande och få upp värmen i kroppen.

Rörelserna i den här videon gör dig varm och smidig och öppnar upp bröstkorgen så att du riktigt känner att du får in mera luft i lungorna.

Video 4. En lätt pausgympa med Anna-Karin och Nicke

En skön pausgympa med Anna-Karin och Nicke - Spela upp på Arenan

Vill du läsa mer om hur mycket och hur ofta du borde träna kan du bekanta dig med UKK-institutets motionsrekommendationer här.

På andra språk